promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Jön az olcsó napelemes korszak Magyarországon?
Borítókép:  A kép illusztráció. Forrás: Profimedia
Élet
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Hazánkat is eláraszthatják az olcsó, német napelemek.

A kormány a napokban jelentette be, hogy módosítják a napelemes rendszerek telepítésével kapcsolatos szabályokat, mégpedig úgy, hogy aki ezután jelenti be az igényét, az már nem csatlakozhat a hálózatra, és nem táplálhat be áramot a rendszerbe, hogy mondjuk azt télen visszakapja. Magyarán amit nyáron többletet meg for termelni a rendszer, azt nem tudjuk elraktározni a fűtésszezonra.

Ennek ellenére továbbra is nagy az érdeklődés és az igény a napelemes rendszerek iránt, hiszen a megnövekedett rezsiárak mellett a legtöbben úgy vélik, hogy inkább a még mindig olcsóbb árammal fűtenek, mint a gázzal. Nemrég egy villanyszerelő elmagyarázta egy videóban, hogy miért éri meg jobban klímával fűteni, és úgy tűnik, sokan követik is a példáját, és már az idei szezonban is klímával fognak fűteni.

Na, de mi a helyzet a napelemes rendszerekkel? A kormány novemberre ismét kiírt egy pályázatot, melynek keretében nagyjából 45 ezer családnak biztosítanak állami támogatást napelemes rendszerek telepítésére, amit így önerő nélkül is megkaphatnak.

Nemrég jelent meg Karl-Heinz Remmers írása a PV Magazine-ban, aki már 30 éve dolgozik a szoláriparban. Írásában azt fejtegette, hogy mekkora potenciál van a német naperőművek felújításában, hiszen attól, hogy egy napelem öreg, még nem kevésbé hasznos. Az ő számításai szerint legalább 36 gigawattnyi olyan napelemes kapacitás található az országban, amelynek a cseréje komoly teljesítménynövekedést hozna:

  • 2009 előtt 6 GW-ot telepítettek Németországban, ezeknek 5-12,5 százalékos a hatásfoka (8-20 m2/kWp);
  • A 2009 és 2013 közötti fellendülés szakaszában 30 GW-ot telepítettek, 5-14% közötti hatásfokkal (7-20 m2/kWp);
  • 2014 és 2018 között 9 GW-os volt a bővülés 14-17% közötti hatásfokkal (6-7 m2/kWp);
  • 2019-től mostanáig 18-22%-os hatásfokú modulokat telepítettek, amelyeknek helyigénye 4,6 m2/kWp-nél kezdődik.

Ez az eljárás az úgynevezett repowering, amivel egy naperőmű régi moduljait jobbakra és újabbakra cserélik, és ezzel növelik meg a létesítmény teljesítményét. Ez az eljárás mind ez idáig nem terjedt el Németországban, mert ezt törvény szabályozza a termelőknek, viszont most, az energiaválság idején talán eljöhet a változás, hiszen a szeptember végén elfogadott új jogszabály miatt már 2023-tól a támogatásban részesülő naperőművek is felturbózhatják a termelésüket. Ha viszont lecserélik a régi paneleket, azok sem fogják a hulladékok között végezni, hanem a másodpiacra kerülnek, és beindulhat a használt napelemek importja, amiből akár Magyarországra is juthat.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás