promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Kiderült az igazság: valójában ezért drágult meg ennyire Magyarországon a tojás
Borítókép:  Illusztráció / Profimedia
Helyi Hírek
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Rengeteg dolog közrejátszott abban, hogy ennyire drága lett a tojás.

Minden bizonnyal már mindenki észrevette az utóbbi hónapokban, hogy rengeteg termékért már a megszokottnál jóval többet kell fizetnünk a boltokban, ráadásul a legtöbb ember rezsije egyre csak nő. Sokan az orosz-ukrán háborút okolják ezek miatt, aminek bizonyos szinten van is alapja, de ez általában nem fedi le a teljes igazságot – a tojás esetében például jóval komplexebb indokok állnak a háttérben.

A Magyar Tojóhibrid-tenyésztők és Tojástermelők Szövetsége (Magyar Tojásszövetség) nemrég közölte, hogy a statisztikai adatok szerint idén nagyjából 37-39 százalékkal nőtt meg a tojás ára. Mivel a tavalyi évben állítólag a magyarok fejenként 240 tojást fogyasztottak átlagosan, így biztos, hogy sokan megérezték ezt az áremelkedést – most kiderült, hogy miért kell ennyivel többet fizetnünk.

A tojás drágulásának több oka is van: a madárinfluenza-járvány miatti állománycsökkenés; a kedvezőtlen gazdasági környezet; az aszálykárok; illetve természetesen a takarmány-alapanyagok és az energia áremelkedése – vagyis ezek alapján nem a hasukra csaptak a termelők, és úgy találták ki a magasabb árakat, hanem muszáj volt igazodniuk az őket érintő, előre nem látható körülményekhez.

Mivel a drágulás szinte folyamatos, így nem valószínű, hogy a közeljövőben árcsökkenésre számíthatunk, de a háború vége jó eséllyel hoz majd valamilyen szintű enyhülést, legalábbis nagyon sokan reménykednek ebben – főleg azok, akiknek egyre kevesebb pénz marad a zsebükben, pedig pontosan ugyanazt veszik a közértben, amit eddig is.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás