promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Bevásárolt az egyik népszerű csatorna híradója – csak ez a két termék volt olcsóbb a tavalyi árhoz képest
Borítókép:  Profimedia
Helyi Hírek
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Vajon mikor fog megállni Magyarországon a drágulás?

A koronavírus-járvány után fogjuk rá, hogy elkezdett magához térni a gazdaság Európában. Vagyis inkább elkezdett volna, de aztán jött az orosz-ukrán háború, ami ismét felborított mindent.

A kormány ugyebár az év elején döntött arról, hogy Magyarországon február 1-jétől hét alapvető élelmiszerre árstopot vezet be. Ezek a kristálycukor, a búzafinomliszt, a napraforgó-étolaj, a sertéscomb, a csirkemell, a 2,8 százalékos tehéntej, valamint a csirkefarhát. Ezeken nagyjából lehet valamennyit spórolni, a többi terméken nem igazán.

Gulyás Gergely nem olyan rég bejelentette, hogy az élelmiszer- és benzinárstop december 31-ig érvényes, a kamatstop pedig jövő június végéig velünk marad.

A boltok is trükköznek, és folyamatosan emelnek a többi termék árán, mindig csak kicsiket. Ez teljesen mindegy, mert az emberek látják, hogy sokkal nagyobb a végösszeg, mint azelőtt, ráadásul alig került valami a kosarukba.

A termékek árára nem csak a háború, de a kedvezőtlen időjárás is hatással van. Az emelkedő energia- és takarmányárak, valamint a folyamatosan növekvő termelési költségek miatt szeptembertől a tojástermelők is nettó tízforintos darabonkénti termelőiár-emelésre kényszerültek. Erre persze a boltok sokkal többet is rátehetnek.

„Most vettem egy kis tepertőt, ezt még pár hónapja 3500-4000 forintért vettem, most 6500. Azt hittem rosszul látok, hogy ez valami bio, de nem”

- mondta az egyik átlagos vásárló az ATV híradójának.

A csatorna egyik riportere is úgy döntött, hogy kosarat ragad, és körülnéz. Az senkinek sem lesz újdonság, hogy milyen brutális árak vannak most Magyarországon, de akadt két termék, ami olcsóbb volt tavaly szeptemberhez képest. Az egyik a paradicsom (ami amúgy rengeteg helyen most akciós), valamint az alma.

Az ATV vett még 1 kg barna kenyeret, 10 darab tojást, 1 liter tejet, trappista sajtot, tejfölt, margarint, sertéspárizsit (10 dkg), valamint csigatésztát, de abból is csak 20 dekát, míg a paradicsomból 23 dekát. Így lett a végösszeg valamivel több, mint 5700 forint. Az a videóban is lehet látni, hogy a sajt, valamint a tojás ára mennyire elszabadult.

A Concorde Értékpapír Zrt. arra számít, hogy az infláció tovább száguld, szóval itt még nem fog megállni a drágulás Magyarországon.

Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter az Amerikai Kereskedelmi Kamara rendezvényén arról beszélt, hogy most ezért is kiemelten fontos a vállalkozások támogatása. A miniszter meglátása szerint az energia kérdése jelen pillanatban annál is fontosabb, mint az infláció, vagy a jegybanki alapkamat.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás