promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Nagy változások lesznek a magyarok kedvenc élelmiszere körül
Borítókép:  Profimedia
Gasztro & Utazás
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Próbálnak változtatni Magyarországon, hogy tényleg minőségi trappista sajt kerülhessen az asztalra.

Sokan nem tudják, de a trappista sajt Franciaországból származik. Mayenne körzetben, a Notre Dame de Port du Salut kolostorban élő trappista szerzetesek készítették először ezt a finomságot.

Gyakorlatilag Magyarország legnépszerűbb sajtjáról beszélünk, de sajnos ki lehet fogni rosszabb minőségűeket is. A magyar termelők mindig törekednek arra, hogy csak kiváló színvonalú termékek kerüljenek tőlük a boltok polcaira.

A fogyasztói tudatosság emelkedésével egyre nagyobb társadalmi igény mutatkozik a jó minőségű élelmiszerek iránt, ennek hatásaként a Magyar Élelmiszerkönyv (MÉ) rövidesen kibővülhet egy új fejezettel, szabályozva a hazai tejipar egyik meghatározó termékét, a trappista sajtot.

„A fogyasztók magasabb minőségű tejtermékek iránti megnövekedett igénye okán is fontosnak tartjuk, hogy a legnépszerűbb hazai sajtféleségre, a Trappista sajtra ne csak termékcsoport-szinten (oltós alvasztású, érlelt, félkemény sajt) legyenek meghatározva a követelmények, hanem ahogy az az új szabályozásban megjelenik, termékszinten is, amely kiterjed a felhasználható összetevőkre, a sajt alakjára, méretére, összetételi kritériumokra is. A Magyar Élelmiszerkönyv emellett tartalmaz majd egy részletes érzékszervi követelményrendszert is”

- jelentette ki a Tej Terméktanács.

Ugyebár a magyarországi gyártású trappista sajt hagyományosan korong alakú, ezért a hasáb alakú trappista sajt – melynek döntő többsége import eredetű – csak szeletelt vagy reszelt formában, valamint több összetevőből álló élelmiszer alapanyagaként lesz csak forgalomba hozható.

Évente 60-65 ezer tonna sajt érkezik Magyarországra. Ezen mennyiségekből a KSH adatai szerint évente 37 ezer tonna eshet a félkemény kategória alá. Az AKI PÁIR adatai szerint 2021-ben 19 558 tonna, míg egy évvel korábban 17 611 tonna Trappista sajtot értékesítettek belföldön a hazai feldolgozók.

A tanács egyik kiemelt célja, hogy támogassa a hazai tejipar fejlődését, biztosítsa az élelmiszerek kiváló minőségét, ezért rendkívül fontos, hogy a sikeresen lezárult Európai Uniós notifikációs eljárás után végre megjelenjen a már korábban a hazai tejipar által konszenzusosan elfogadott Magyar Élelmiszerkönyv Trappista sajtról szóló fejezete.

A boltokban közben azért kezd visszaesni picit a sajtfogyasztás. Jelentősen drágultak a tejtermékek az elmúlt pár hónapban, és közülük a sajt ára látványosan nőtt. Persze a fogyasztók továbbra is vesznek belőle, csak kevesebbet, mint azelőtt.

A lenti videóban közben megnézhetitek, ahogyan Gyetván Csaba egészen a tehenektől indulva végigköveti, hogyan is készül Magyarország kedvenc sajtja.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás