promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Robbanásközeli a helyzet Oroszországban, a sorozásra hívott férfiak külföldre menekülnek, Putyin egy titkos helyre vonult vissza
Borítókép:  Illusztráció / Profimedia
Élet
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Fokozott erővel folytatná az Ukrajna elleni háborút az orosz elnök.

A február vége óta tartó orosz-ukrán háború újabb fordulataként a napokban részleges mozgósítást rendelt el Vlagyimir Putyin elnök. 300 ezer olyan, 18 és 50 év közötti személy kapja meg a behívóját, akik pár esztendőn belül szereltek le az orosz hadseregből.

A mozgósítás nem megy a legkönnyebben, meglepően nagy tiltakozás és ellenkezés kíséri. Rögtön az elnök bejelentése után megindult a lakosság külföldre áramlása, Finnország lényegében már megtelt, nem fogad be több orosz állampolgárt, így a harcolni nem akaró férfiak zöme Grúzia és Mongólia felé menekül.

Pedig Putyin szeptember 24-én aláírta azt a törvénymódosítást, amelynek értelmében jelentősen szigorodik a dezertálásért járó büntetés, az eddig 5 évről 10 esztendőre duplázódik. Ugyanakkor megkönnyítik azon külföldiek helyzetét, akik az orosz hadseregben kívánnak szolgálni, nekik ugyanis bejelentett tartózkodási hely nélkül lehet állampolgárságért folyamodni.

Miközben a tiltakozások egyre szélesebb körűvé válnak, a brit lapok szerint Putyin elnök az egyik „titkos” palotájába vonult vissza. Erre nyilvánvalóan választhatott volna alkalmasabb időpontot is, hiszen a rossz időzítés azt sugallja a külföldi közvéleménynek, hogy Oroszországban nincs minden teljesen rendben.

Hivatalosan pihenőt tart az orosz vezető, ami pedig azt látszik alátámasztani, hogy legalább részben igazak lehetnek a súlyos betegségeiről szóló pletykák. Az említett rezidencia Moszkva és Szentpétervár között félúton, a Valdajszkoje tó mellett található.

Az orosz katonai mozgósítás a külföldi jelentések szerint aránytalanul nagy számban érinti a szegényebb területeken lakókat, illetve a kisebbségeket. Mindez feltehetőleg arra utal, hogy a hatóságok szeretnék elkerülni, hogy a városokban még nagyobb mértéket öltsenek a zavargások.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás