promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Káprázatos dolog történt Magyarországon szerda éjszaka – Erre tényleg senki sem számított
Borítókép:  Profimedia - illusztráció
Helyi Hírek
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Az Időkép kamerái olyan dolgot rögzítettek, hogy mindenkinek tátva maradt a szája.

A közelmúltban érdemes volt felnézni az égre Magyarországon, mivel ismét „meglátogatott” minket a Perseidák meteorraj. Ilyenkor kisebb kődarabkák ezrei égnek el látványos fénycsóvát húzva a Föld légkörében.

Persze sajnos nem volt teljes az öröme annak, aki csillaghullást akart nézni, mivel idén a Perseidák maximuma épp teliholdra esett. A Hold ráadásul az egyik nap hajnali 2, míg a másik nap hajlani 4 órakor tért csak nyugovóra. Szóval a kisebb meteorok nem, de a nagyobbak láthatóak voltak az égen.

Az Időkép kamerái sok látványos dolgot szoktak rögzíteni, de most olyat találtak, amin mindenki ledöbbent. Bár azt is hozzátesszük, hogy erősen arra kellett összpontosítania, hogy valaki ezt észrevegye élőben.

Tegnap 22 óra 30 perc környékén hihetetlen módon hazánkból is látható volt a sarki fény. Az Időkép Dobai és Prédikálószéken elhelyezett éjjellátó kameráin vöröses villanásokként tűnt fel az aurora borealis.

A lap kiemelte, hogy jelenség egy geomágneses vihar miatt tűnt fel a hazánkban, mely egy augusztus 14-ei sorozatos napkorona kilőködés (CME) által jött létre, és a napokban érte el a Földet.

A CME-ből származó töltött részecskék a Földet elérve összeütköznek a magnetoszférában található magaslégköri molekulákkal, kölcsönhatásba lépnek, és változó színek formájában bevilágítják az északi égboltot. Ez elsőre olvasva furának tűnhet, de az Időkép is hozzátette, hogy az ilyen kisebb viharok tecnológiai hatása csekély, vagy észrevehetetlen.

A jelenség nem ritka, mivel legutóbb márciusban is látható volt hazánkban a sarki fény.

Augusztusi sarki fény Magyarországról:

Márciusi sarki fény Magyarországról:

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás