promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Magyarország éves költségvetésének 14-szeresét költi Szaúd-Arábia egy város felépítésére
Borítókép:  Profimedia
Élet
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

A jövő települését hoznák létre, de sokféle technológia hiányzik még hozzá.

A globális gazdaság virágzása idején egyre-másra nőttek ki a földből az építészeti csodák. Ebben főleg a Közel-Kelet bizonyult élenjárónak (például a 828 méter magas Burdzs Kalifa felhőkarcolóval), és most úgy tűnik, hogy ismét az a térség próbál irányt mutatni a világnak. Szaúd-Arábia a semmiből hozza létre a jövő városát.

Erre pedig nem kevesebb pénzt szánnak, mint 830 milliárd angol fontot, ami közel 400 ezermilliárd forintot jelent, Magyarország éves költségvetésének 14-szeresét. De mire költik ezt az irgalmatlan összeget?

The Line (vagyis A Vonal) a neve az újonnan létrehozandó településnek, amely méltó a nevéhez, hiszen 120 kilométer hosszú lesz, mindössze 200 méter széles, az épületek pedig 500 méter magasra fognak nyúlni benne. Mindezt tiszta üvegből álló homlokzat mögé rejtenék, és az egész komplexum környezetbarát lenne a zéró emisszió miatt.

Az ambiciózus szaúdi projekt pár héttel ezelőtt elindult, és a városhoz kikötő, vízi közlekedési csatorna, mesterséges sípálya is tartozna, a kiszolgálást pedig mesterséges intelligenciával (AI) felvértezett robotok végeznék.

A Vonal 2030-ra készülne el, ha minden a tervek szerint halad, és kétségtelenül modern világunk egyik csodája lesz. A tömegközlekedést a Hyperloop technológia, légritkított csőben haladó járművek segítségével oldanák meg, de ez a megoldás egyelőre gyerekcipőben jár, jelenleg nem tekinthető üzembiztosnak.

A mérnökök egyébként is úgy becsülik, hogy nem fél évtizedre, hanem fél évszázadra volna szükség a jövő városának felépítéséhez, úgy, ahogy tervezik, befásítva, vertikális farmokkal, önellátó módon, tisztán megújuló energiákra támaszkodva. Pénzben és szándékban nincs hiány, meglátjuk, mire jutnak vele.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás