promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Nagy bejelentést tett a kormány – Ez most megoldás lehet Magyarország gázproblémájára
Borítókép:  Profimedia
Helyi Hírek
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Orbán Viktor is megemlítette, hogy meg kell emelni a magyarországi földgázkitermelést.

A Technológiai és Ipari Minisztérium közleményében számolt be arról, hogy a következő fűtési szezonban beindulhat a békési gázmező kitermelése. A kormány terve szerint öt év múlva Magyarország így a teljes hazai gázfogyasztást ki tudná termelni.

A kutatást és fejlesztést megcélzó Corvinus projektet kiemelt beruházásnak nyilvánították, és mivel felgyorsították a hatósági engedélyezést, az első lefúrt kút 2023 januárjában megkezdhetné a termelést.

A kormány is jól tudja, hogy Magyarország jelenleg nagyon függ az importtól, ezt akarnák valahogy szintre hozni. Orbán Viktor is hozzátette, hogy hazánknak van földgáza, és bár csekély, de létezik.

„Nagyon jó az irány, amit most bejelentettek, el kell kezdeni a magyar termelést felfuttatni, amennyire lehet. Azonban reálisnak kell lenni, ezek a projektek hónapokig, évekig tartanak, tehát abban reménykedni, hogy most megvan a megoldás és a 10 milliárd köbméter gázt Magyarország elő fogja magának állítani, az szerintem túl optimista"

– nyilatkozta az ATV híradójának Balogh József energetikai szakértő.

A 10 milliárd köbméter gáz azért is van megemlítve, mivel Magyarországnak körülbelül ennyi az éves gázfogyasztása – ebből itthon másfél milliárdot termelnek.

Azt már Pletser Tamás olaj- és gázipari elemző tette hozzá, hogy a Makói-árokban nagyjából 600 milliárd köbméter földgáz van, de ezt nem lesz könnyű kitermelni, mivel nagyon mélyre kell fúrni.

A projekt keretében most 3700–4500 méter mélységben elhelyezkedő földgázmezőn fognak kutakat fúrni a földgázvagyon és a kondenzátum (könnyűolaj) kitermelésére. A bányászati tevékenységbe helyi vállalkozókat vonnak be.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás