promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Az egész országot érinti a Nébih figyelmeztetése: szennyezettek lehetnek ezek a termékek
Borítókép:  Illusztráció / Profimedia
Helyi Hírek
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

A Nébih tájékoztatása szerint az Auchan és a Rossmann is érintett a termékvisszahívásban.

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) ismét egy fontos, mindenkit érintő felhívást tett közzé a honlapján, ugyanis kiderült, hogy több terméknél is fennáll a tropán alkaloid szennyezettség gyanúja, ráadásul olyan árucikkekről van szó, amiket minden bizonnyal előszeretettel fogyasztanak a magyar vásárlók, főleg a jelenleg aktuális kerti összejövetelek, vagy az esti filmnézések alkalmával.

Az Auchanban kapható „AUCHAN BIO TORTILLA NATÚR 150 g” nevezetű termék, illetve a Rossmann polcain megtalálható, bizonyos „enerBiO Tortilla Chips tengeri só 125 g/enerBiO Tortilla Chips paprika 125 g” termékek is érintettek a feltételezett tropán alkaloid szennyezettségben.

A Nébih tájékoztatása szerint „a tropán alkaloidok a Brassicaceae és a Solanaceae (pl. nadragulya, beléndek, csattanó maszlag) illetve az Erythroxylaceae (pl. kokacserje) családokba tartozó növények toxikus hatású, másodlagos anyagcseretermékei”, így érthető, hogy az Auchan, illetve a Rossmann is azt kéri az érintett termékek esetében, hogy a vásárlók semmiképp se fogyasszák el azokat, hanem minél hamarabb vigyék vissza őket a boltba, ahol természetesen akár blokk nélkül is megtérítik az árucikkek vételárát.

„Az enerBiO Tortilla Chips tengeri só (EAN 4305615678641) és az enerBiO Tortilla Chips paprika (EAN 4305615678559) tropán alkaloidok tartalmát vizsgálták a termékekben.  A termékek megnövekedett tropán alkaloidokat tartalmaznak.

A trópán alkaloidok bizonyos mezei gyógynövények, például a belladonna természetes összetevői. Belladonnát a betakarítás során összegyűjtik, így tropán alkaloidok szennyeződésként bekerülhetnek az élelmiszerekbe.

A trópán alkaloidok átmeneti egészségügyi hatásokat okozhatnak, mint például  pl. a központi idegrendszer befolyásolása révén. Tipikus  tünetek közé tartozik az álmosság, fejfájás és hányinger”

– olvasható a figyelmeztetés a Rossmann honlapján.

Íme az érintett termékek:


Kép: auchan.hu


Kép: rossmann.hu

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás