Keresés

Elérhetőségek

Központi e-mail cím
info [kukac] promotions.hu

Szerkesztőségi e-mail cím
szerk [kukac] promotions.hu

Ügyvezető
maxi@promotions.hu

Programok beküldése
programok@promotions.hu

Veszélyben a Fertő-tó, örökre eltűnhet Közép-Európa harmadik legnagyobb állóvize

Veszélyben a Fertő-tó, örökre eltűnhet Közép-Európa harmadik legnagyobb állóvize

Helyi Hírek

Veszélyben a Fertő-tó, örökre eltűnhet Közép-Európa harmadik legnagyobb állóvize

Helyi Hírek

Promotions 11:31

Magyarország 20 ezer éves tava hamarosan teljesen kiszáradhat.

Komoly veszély fenyegeti Magyarország egyik legnagyobb állóvizét, a Fertő-tavat. Osztrák lapok szerint Magyarországnak és Ausztriának sürgősen lépéseket kellene tennie, hogy megmentsék a tavat a kiszáradástól. Mint azt a G7 írja, a tó helyzete már annyira rossz, hogy egyes területeken már hajók állnak a sárban, továbbá folyamatosan figyelmeztetni kell a fürdőzőket, hogy ne ugorjanak a derékig sem érő vízbe.

A Wiener Zeitung szerint a Fertő-tó vízszintje az 1965-ös méréskezdés óta rögzített legalacsonyabb értékhez közelít; csak egyszer, még 2003-ban volt ennél 4 centiméterrel alacsonyabb.

Egy osztrák vízügyi szakértő szerint eddig csak a nyári meleg és a szél hatására csökkent le a tó vízszintje, de idén már tavasszal alacsonyabb volt. Ez azért probléma, mert az alacsony vízszint növeli a villámcsapás okozta tüzek kockázatát is, nemrég három hektáron égett a nádas az osztrák oldalon.

A szakértő szerint a tóban már csak annyi víz van, ami a fürdőzéshez elegendő; véleménye szerint a korábbi elképzelés, miszerint a Mosoni-Dunából kellene pótolni a tó vízkészletét, most fontosabb, mint eddig bármikor.

A magyarországi állóvizek alacsony szintje nem csak a Fertő-tónál aggasztó: a meleg időjárás a Velencei-tónál is alacsony vízszintet eredményez, a Balatonért is aggódnak már a szakemberek, míg a Debrecen melletti Vekeri-tó már teljesen kiszáradt.

Borítókép: MTI