promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Hiába keressük majd a csirkemellet a magyar boltokban?
Borítókép:  Illusztráció/Profimedia
Helyi Hírek
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Külföldön jobban megéri eladni őket.

A hazai csirketartóknak annyira megnőttek a költségei, hogy hiánycikk lehet itthon a csirkemell. Július elsejéig meghosszabbították élelmiszerárstopot, ami súlyosan érinti a hazai csirkeágazatot.

Az elmúlt hónapokban az energiahordozók mellett a takarmányok is nagy mértékben drágultak. A covid után az orosz-ukrán háború tovább fokozta az áremelkedést, a gabona és a napraforgóolaj ára az egekbe szökött, ami tovább nehezítette az állattartók dolgát.

Ha ez mind nem lenne elég, a madárinfluenza is visszatért, ami miatt Európában hiány alakult ki a csirkemellfiléből. Az idei első negyedévben például 8-10 százalékos csökkenés volt a csirkeágazatban, bár a betegség elsősorban a víziszárnyasokat érinti.

Nyugat-Európában jelenleg 2300-2400 forintért lehet eladni a csirkemell kilóját, míg itthon 1650 forint körül az árstop miatt. A termelők ezért kompenzációt várnak, hiszen a költségeik nem térülnek meg.

Ha ez nem történik meg a külföldön jól eladható csirkemell könnyen kikophat a magyar boltok polcairól, mivel külföldön érdemesebb lesz értékesíteni. Ez pedig ahhoz is vezethet, hogy bizonytalan eredetű importáru jelenhet meg, ami nem volna jó.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás