Keresés

Elérhetőségek

Központi e-mail cím
info [kukac] promotions.hu

Szerkesztőségi e-mail cím
szerk [kukac] promotions.hu

Ügyvezető
maxi@promotions.hu

Programok beküldése
programok@promotions.hu

Megfékezhetetlen a drágulás? - Ez vár Magyarországra a következő években

Megfékezhetetlen a drágulás? - Ez vár Magyarországra a következő években

Helyi Hírek

Megfékezhetetlen a drágulás? - Ez vár Magyarországra a következő években

Helyi Hírek

Promotions 12:52

Meredeken emelkednek a globális energia- és élelmiszerárak.

Először a koronavírus-járvány, aztán az orosz-ukrán háború lőtte ki az egekbe az árakat. Világbank kiadta a negyedévente esedékes árupiaci kilátásokról szóló jelentését, ami nem hordoz túl jó híreket.

Az élelmiszerárak az idén várhatóan 22,9 százalékkal nőnek, jövőre viszont 10,4 százalékkal visszaesnek. A legjelentősebben 29,7 százalékosan növényi étolajok ára nőhet meg idén. De a műtrágyák drágulása is elérheti a 69,2 százalékot, ami pedig óhatatlanul növeli a mezőgazdasági termékek árait. Például a búza ára több mint 40 százalékkal emelkedhet.

Tavaly az energiaforrások ára csaknem megduplázódott, az élelmiszereké pedig 31 százalékkal nőtt. Az energia a ’70-es évek óta nem drágult ennyire, az élelmiszer pedig 2008 óta, ennek fő oka pedig, hogy Oroszország és Ukrajna a legnagyobb beszállítók.

De a tejtermelők is hatalmas áremelkedésre panaszkodnak nemcsak a takarmányok tekintetében. Drasztikusan emelkedtek a gáz, a villamos energia, a logisztika és a disztribúciós költségek is. Idén a nyerstej ára már közel 20 százalékkal növekedett a tavalyi évhez képest.

Borítókép: Illusztráció/Profimedia