promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Lesz-e gáz Magyarországon? Ez lehet a hatása az orosz-ukrán háborúnak
Borítókép:  Illusztráció/Profimedia
Helyi Hírek
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Az orosz-ukrán háború rengeteg kérdést felvett Magyarország jövőjével kapcsolatban. Az egyik ilyen probléma, hogy a magyar háztartásokba érkező gáz Oroszországból jön.

A kérdést két dolog bonyolítja, egyrészt az orosz földgáz és kőolaj jelentős része Ukrajnán keresztül érkezik az országba, másrészt a NATO és az Európai Unió komoly szankciókat fogadott el Putyin hadjárata miatt, ami akár hatással lehet a magyar-orosz gazdasági kapcsolatra.

Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) szerint Magyarország földgázellátása továbbra is garantált, folyamatos és zavartalan a behozatal, valamint van hazai kitermelés is. Ezenfelül az országnak tartalékai is vannak, és szerencsére éppen kifelé megyünk a télből.

A hazai tárolókban a biztonsági készlettel együtt mintegy 1,76 milliárd köbméter földgáz van, ami 27,77 százalékos töltöttséget jelent. Viszonyítási alapként a lakosság átlagosan 3,5–4 milliárd köbmétert használ el évente.

Az európai szankciók viszont a magyar gazdaságra is hatással lehetnek, hiszen Magyarország több ponton is kapcsolatban áll Oroszországgal. Ez pedig érintheti a földgázszállítást, egyéb energiahordozók behozatalát, és a magyar exportot is Oroszország felé. Valamint egy elhúzódó háború zavarokat okozhat az Ukrajnán keresztüli energiahordozók szállításában is.

Jelen pillanatban tehát még nem lehet biztosan tudni, hogy milyen hatásai lesznek pontosan a szomszédban zajló háborúnak.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás