promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Orosz-ukrán háború: majdnem bombát kapott Csernobil
Borítókép:  Illusztráció/Profimedia
Élet
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

A légicsapásokat bemutató térkép azt mutatja, hogy katonai csapás érte Csernobil környékét.

Számos rakétatámadás sújtotta Ukrajnát azóta, hogy Oroszország inváziót indított. Úgy tűnik, hogy az egyik ilyen incidens a csernobili zóna környékén történt, Kijevtől északra.

Bár a feltételezések szerint körülbelül 42 km volt a világ egyik legradioaktívabb területe körüli tilalmi zónától, a csapás pontos helyét nem erősítették meg hivatalosan. Ha találat érné Csernobilt az be nem látható következményekkel járna.

A sugárzóna így is az egyik legveszélyesebb hely Európában, a csatatérré változása újabb atomkatasztrófát idézhetne elő. A majdnem elhagyatott tilalmi zóna északon eléri az ukrán határt, így könnyedén a konfliktus közepébe kerülhet.

A lezárt terület szívében található a hírhedt 4-es számú reaktor, amit most több ezer tonna beton borít be, és 2016-ban fém lezáró réteget is kapott. Az 1986. áprilisi robbanás és tűz miatt rengeteg sugárzóanyag került a levegőbe, ami beterítette egész Európát.

A hivatalos adatok szerint a halottak száma 31, bár a hosszú távú becslések 4000 és 60000 között mozognak. Körülbelül 49 000 embert evakuáltak a térségből, főként magából Pripjatyból, ahol az üzem több ezer dolgozója és a családjaik éltek.

A terület azóta elhagyatott mindössze 145 lakos telepedett le véglegesen, többnyire 70 év felettiek. Valamint a Csernobil sorozat után nagy turista látványosság is lett.

Hogy jutott el a háborúig Oroszország és Ukrajna? Pár perc alatt azonnal képbe hozhatod magad:

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás