Keresés

Elérhetőségek

Központi e-mail cím
info [kukac] promotions.hu

Szerkesztőségi e-mail cím
szerk [kukac] promotions.hu

Ügyvezető
maxi@promotions.hu

Programok beküldése
programok@promotions.hu

Kihalhat az egyik legismertebb magyar kutyafajta?

Kihalhat az egyik legismertebb magyar kutyafajta?

Helyi Hírek

Kihalhat az egyik legismertebb magyar kutyafajta?

Helyi Hírek

D. Szilvi 10:50

Komoly veszély fenyegeti az ősi magyar fajtát.

Alig láthatóak már komondorok Magyarországon. A tanyavilág eltűnésével elvesztették a funkciójukat, és egyre kevesebben tartják ezt a fajtát, ami azzal a veszéllyel fenyeget, hogy teljesen el fog tűnni.

Anda-Marócsek Anita, az Andaházi Tanyák Őre Komondor Kennel tulajdonosa szerint a komondor az egyik legjobban alkalmazkodó kutyafajta. Korábban őrizte a tanyát, és az állatokat, manapság is tökéletes házőrzésre és a család védelmére. Mindenkire odafigyelnek, és nagyon jól kijönnek a gyerekekkel is. Igazi családi kutyák.

A közhiedelemmel ellentétben a komondor szőre nem igényel folyamatos gondozást, eléggé egészség fajtának is mondható, a legtöbbször a kötelező oltáson túl nem nagyon van szükségük állatorvosra, és nagy méretük ellenére viszonylag kevés táplálékon is megélnek.

Ma már egyre többen tartanak kutyát lakásban, ami viszont a komondor ellen szólhat, hogy nem igazán ajánlják benti tartásra. Inkább a kertben szeret lenni, de nincs nagy mozgás igénye, így egy 7-800 négyzetméteres területen is tökéletesen elvan.

A tenyésztő szerint, ha nem történik változás, a fajta 20 év múlva el fog tűnni. Hogy megmaradhasson nagyobb ismertségre és a tenyésztők új generációjára lenne szüksége.

Borítókép: Illusztráció/Profimedia