promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Árstop: így alakulnak majd az alapvető élelmiszerek árai februártól
Borítókép:  Profimedia
Helyi Hírek
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Az élelmiszerárstop február 1-től indul be, és 6+1 terméket érint, mivel a csirkefarhát is bekerült.

A kormány még január közepén jelentette be, hogy az élelmiszerárak növekedése miatt bevezet egy árstopot. Ez ugyebár azt jelenti, hogy 6+1 terméknél beavatkozik az árak alakulásába. Ezek a a kristálycukor, a búzafinomliszt, a napraforgó-étolaj, a sertéscomb, a csirkemell és a 2,8 százalékos tehéntej, és a csirkefarhát.

Ezeknek a termékeknek az árát csökkenteni kell arra az árra, ahol tavaly október 15-én álltak.

A Porfolio anno kikutatta, hogy február 1. hétfőtől nagyjából milyen árakra kell számítanunk. Itt az akkori nem kedvezményes bruttó kiskereskedelmi árat kell alkalmazni, a jogsértőket pedig akár fél évre is bezárhatják. Az érintett húsokat csontos, bőrös, filézett, darabolt, szeletelt vagy darált formában, előrecsomagolva, frissen, hűtve, fagyasztva ugyan annyiért kell kínálni.

A KSH átlagos fogyasztói árai októberben a fenti termékek esetében a következők voltak:

  • Kristálycukor, kg: 261 Ft
  • Liszt, finomliszt, kg: 203 Ft
  • Napraforgó-étolaj, liter: 713 Ft
  • Sertéshús, comb (csont és csülök nélkül), kg: 1420 Ft
  • Csirkemellfilé (csont és bőr nélkül), kg: 1600 Ft
  • Pasztőrözött ESL tej, 2,8%, liter: 273 Ft

Annak már a HVG nézett utána, hogy statisztikai hivatal alapból nem követi a csirke farhát árát, de most egy külön számítás alapján közzétették, hogy ennek tavaly októberben 293 forint volt az átlagára kilónként.

A szabály szerint ha egy kereskedő nem tudja megállapítani, mennyiért adott valamit akkoriban – kisboltok esetében ez könnyen előfordulhat – akkor a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) által októberre közölt átlagár a mérvadó.

A kormány azt is kijelentette, hogy a boltokban a kereskedőknek nagy kék táblán kell majd feltüntetni azt, hogy a boltban árstop van érvényben.

A kereskedők persze más élelmiszerek árát elosztva megemelhetik, hogy nagyjából behozzák a kiesést.

Aki bevállalja, hogy egészben veszi meg a csirkét, az alapból sokat spórolhat. Anno Széll Tamás meg is mutatta, hogyan kell precízen szétbontani a csirkét otthon.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás