promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Nagyon el fognak szabadulni az élelmiszerárak – erre kell számítani jövőre
Borítókép:  Profimedia
Helyi Hírek
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

A Magyar Nemzeti Bank előrejelzése szerint majdnem kétszer akkorát drágulhatnak az élelmiszerek jövőre, mint idén.

A magyarok nagy része biztosan halat fog enni karácsonykor. Aki így dönt, annak jóval mélyebben a pénztárcájába kell nyúlnia. A Hortobágyi Halgazdaság Zrt. anno már közölte, hogy 10-20 százalék közötti mértékben emelkedett a halak ára idén.

Van olyan eladó, aki ezzel vissza is él karácsony előtt. A nyíregyházi piacon például azt tapasztaltuk a halasnál, hogy kihasználva a nagy rohamot, néhány termék árát jelentősen megemelték az ünnepek miatt.

A hal is természetesen azért drágult, mert nőtt a takarmány ára. Emiatt a baromfihús 9 százalékkal, a tojás 6,3 százalékkal kerül többe a KSH adatai szerint.

„Ez egy globális jelenség, az élelmiszerárak szinte mindenütt emelkednek, nő a feldolgozott és a feldolgozatlan élelmiszerek ára is. Az egyik legfontosabb tényező az energiaárak emelkedése, mert a mezőgazdaság egy nagyon energiaigényes ágazat”

- nyilatkozta az RTL Klub Híradónak Baksay Gergely a Magyar Nemzeti Bank ügyvezető igazgatója.

A jegybank szerint csaknem kétszer akkorát drágulhatnak az élelmiszerek jövőre, mint idén. Azt mondják, fél év múlva csökkenhetnek az árak, addig a megugrott energiaköltségeket érvényesítenék a termelők.

Aminek csökkent az ára a KSH szerint, az a sertéshús, a parizer, valamint a kolbász.

Az Eurostat friss összesítése alapján novemberben is Magyarországon mérték az egyik legmagasabb inflációt az Unió 27 tagállama közül.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás