Keresés

Elérhetőségek

Központi e-mail cím
info [kukac] promotions.hu

Szerkesztőségi e-mail cím
szerk [kukac] promotions.hu

Ügyvezető
maxi@promotions.hu

Programok beküldése
programok@promotions.hu

Olyan vadállat érkezett a Szegedi Vadasparkba, ami miatt tódulni fognak az emberek az állatkertbe

Olyan vadállat érkezett a Szegedi Vadasparkba, ami miatt tódulni fognak az emberek az állatkertbe

Helyi Hírek

Olyan vadállat érkezett a Szegedi Vadasparkba, ami miatt tódulni fognak az emberek az állatkertbe

Helyi Hírek

Helmeczi Benjamin 12:12

Az egész világon alig több, mint 500 él ebből az állatból.

Egy fiatal észak-kínai leopárd érkezett a Szegedi Vadasparkba, a félénk nőstény egyre többször merészkedik ki kifutójába, így a vendégek is megfigyelhetik - közölte az intézmény a Facebook-oldalán.

Saian, az észak-francia Thoiry állatkertjéből érkezett fiatal, mindössze másfél éves észak-kínai leopárd még óvatosan közlekedik új kifutójában, és időnként előfordul, hogy nem is jön elő zárt elkülönítőjéből, azonban napról-napra egyre bátrabb, így most már a látogatóink is nagyobb bizonyossággal figyelhetik meg az egyik legritkább párduc-alfajt.

Az észak-kínai leopárdból természetes élőhelyén – az orosz Távol-Keleten és Kína északi részén – ötszáznál is kevesebb egyed él. Az európai állatkertek fajmentő tenyészprogram keretében tartják, jelenleg a kontinens állatkertjeiben mindössze 39 egyed él. Szegeden 2009 óta mutatják be a fajt, de miután a legutóbbi, már nagyon idős leopárd elpusztult, hónapokig üresen állt a kifutó. A tervek szerint a közelmúltban érkezett fiatal nőstényhez majd csatlakozni fog egy hím is, hogy szaporítani tudják a ritka alfajt.

Az észak-kínai párduc vagy leopárd az Afrikában és Ázsiában honos párduc egyik legészakabbra élő és legnagyobb termetű alfaja. Testhossza 140-160, marmagassága 80-90 centiméter, tömege 32-90 kilogramm. Szőrzete is jóval vastagabb, mint a délebbre előforduló alfajoké. Fő zsákmányának általában a különböző szarvasfélék számítanak, de elejtik a vaddisznókat, nyulakat, borzokat és a madarakat is. Más leopárdokhoz hasonlóan magányosan élnek, leszámítva az utódjukat nevelő nőstényeket.

Borítókép: Profimedia