Keresés

Elérhetőségek

Központi e-mail cím
info [kukac] promotions.hu

Szerkesztőségi e-mail cím
szerk [kukac] promotions.hu

Ügyvezető
maxi@promotions.hu

Programok beküldése
programok@promotions.hu

Koronavírusban elpusztult a bükki vadállat, amitől egész Magyarország rettegett, aztán mindenki megszerette

Koronavírusban elpusztult a bükki vadállat, amitől egész Magyarország rettegett, aztán mindenki megszerette

Helyi Hírek

Koronavírusban elpusztult a bükki vadállat, amitől egész Magyarország rettegett, aztán mindenki megszerette

Helyi Hírek

Helmeczi Benjamin 12:12

Pénteken elpusztult a Bükkben befogott és az Állatkert természetvédelmi mentőhelyére kedden este beszállított szervál - közölte a Fővárosi Állat- és Növénykert. Az állat boncolását még pénteken elvégezték, és a vizsgálatok megállapították, hogy halálát Covid19 koronavírus betegség okozta. Miután a trópusi állat befogása előtt napokig étlen-szomjan volt kénytelen a hidegben kóborolni, szervezete túlságosan legyengült ahhoz, hogy a vírust legyőzze, s az állatorvosok erőfeszítése ellenére sem sikerült megmenteni az életét.

Szomorú véget ért a bükki szervál története. Az elmúlt napokban sokat foglalkoztak a médiumok azzal az Afrikában őshonos ragadozó vadállattal, ami érthetetlen módon keveredett a Bükkbe.

A Promotions is folyamatosan hírt adott az állat magyarországi kalandjáról, a napokban a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság munkatársai sikeresen befogták, majd a Budapesti Állatkertbe szállították.

Egy rövid ideig mindenki megnyugodott, hogy az állat biztonságban van már, azonban szombat délelőtt az állatkert gyászos hírt közölt. Az állat kedden este került be az Állatkert természetvédelmi mentőhelyére, amely a kert területéhez képest különálló telken álló, a karanténozás szabályai szerint működő létesítmény. Az állat számára itt fűtött férőhelyről, illetve megfelelő táplálékról gondoskodtak.

Amint az Állatkert által szerdán délelőtt készített felvételeken is látható, az állat sajnos nem volt túl jó kondícióban a bekerülésekor, sokkal megviseltebbnek látszott, mint a korábban, még kóborlásai idején készült képeken. Valószínűleg a megelőző napokban nemigen evett, és talán nem is ivott. Jó jelnek tűnt viszont, hogy bekerülése után azonnal elfogadta a neki kínált vizet és táplálékot, s bár rendszertelenül evett, mindig fogyasztott valamennyit.

Pénteken reggel aztán rosszabb lett az állapota, légúti megbetegedésre utaló, sőt idegrendszeri tüneteket is mutatott. Az állat antibiotikumot és többféle gyulladáscsökkentőt, illetve fájdalomcsillapítót is kapott, de sajnos az állatorvosok erőfeszítései ellenére sem sikerült megmenteni: nem sokkal 11 óra előtt elpusztult.

A boncolást és a hozzá kapcsolódó vizsgálatokat még aznap elvégezték az Állatorvos-tudományi Egyetemen, illetve külső laborokban. Ezek során megállapították, hogy az állat pusztulását Covid-19 koronavírus betegség okozta. A koronavírus világjárvány kitörése óta a világ számos állatkertjében mutatták ki a pandémiáért felelős SARS-CoV2 vírust egzotikus macskafélék szervezetéből. Az első ilyen esetre 2020 tavaszán került sor a Bronx-i Állatkert nagymacskáinál. A betegség a legtöbb állatnál enyhe lefolyású volt, de például egy nebraskai állatkertben három hópárduc elpusztult a vírus okozta megbetegedés miatt.

A Fővárosi Állat- és Növénykertben már a Covid-19 járvány magyarországi megjelenésekor, még azelőtt, hogy az első állatkerti esetek ismertté váltak volna, számos olyan elővigyázatossági intézkedést vezettek be, amely minimálisra csökkentette annak az esélyét, hogy az állatkerti állatok megfertőződjenek. Ennek is köszönhető, hogy a városligeti intézményben eddig egyetlen állat sem lett covidos. Ezzel együtt a szakemberek mind a vírus kimutatására, azaz a tesztelésre, mind az állatok gyógykezelésére felkészültek a nemzetközi állatkerti protokollok alapján.

A covidos bükki szervál természetesen nem számít állatkerti esetnek, hiszen egy kívülről bekerült, mentett állatról van szó, aki végig az Állatkert többi lakójától elkülönítetten, a karanténozási szabályoknak megfelelő férőhelyen tartózkodott. A róla az elmúlt napokban gondoskodó állatkerti szakemberek mindegyike védettséggel rendelkezik, de a biztonság kedvéért minden érintett munkatársnál Covid tesztet is végeznek.

Azoknak az egzotikus vadállatoknak, amelyek nem őshazájukban, vadon élnek, hanem ember tartja őket, mindenképpen szakszerű és a jogszabályoknak megfelelő gondoskodásra van szükségük. A bükki szervál nyilvánvalóan már jóval azelőtt megfertőződhetett, hogy befogták volna, és azt ugyan nem tudni, hogy normális körülmények között a szervezete legyőzte volna a vírust, de az, hogy napokig, sőt talán hetekig étlen-szomjan a csípős hidegben kellett lennie, biztos, hogy nem segített.

Borítókép: ZooBudapest