promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Döbbenet: Nostradamus megjósolta a magyar történelem egyik leghíresebb történését háromezer ezüstért?
Borítókép:  Profimedia
Helyi Hírek
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Bizarr magyar történet a nagy jósról, akinek a jóslatait mindig utólag magyarázzák meg.

Ha egy jóst kellene mondani, akinek a nevét ismerjük, és a munkásságáról is hallottunk már, akkor szinte biztos, hogy mindenkinek a francia Nostradamus ugrana be azonnal.

Nostradamusnak vannak trendjei is, év végén és év elején sokkal többet cikkeznek róla az újságok, hiszen ekkor a világ változóban van, mi pedig tiszta lappal kezdhetünk egy új évet, egy új évet, amely megint tele lesz majd misztikummal és kifürkészhetetlen jelenségekkel.

Ilyenkor Nostradamus világvégi, szörnyűségekkel telezsúfolt próféciáitól hangos az internet, mivel kontentgyárosok és konteógyárosok tudják, hogy ezekben az időpontokban kiváltképp fogékonyak vagyunk a misztikus jóslatokra.

A legendák szerint Nostradamus még saját halálát is megjósolta.

Sőt, létezik Magyarországhoz kötődő legenda is a jóssal kapcsolatban, amelyben megjövendöli Zrínyi Miklós halálát is, mint írja:

„Akinek mindezt írtam rendelésére, három hónappal él tovább, mint magam / Csatát veszít, de a harcnak nem lesz vége, minden ledőlt toronynak súlya van / A pogány még százhúsz évig itt lesz, de egyre jobban gyengül / személye két nemzet közt híd lesz, s utódja nagy művet ír a küzdelmeiről”

Sokak szerint a francia jós egy egész jóslatfűzért írt Magyarországról.

Nostradamus és Zrínyi, a szigetvári hős amúgy tényleg kortársak voltak, és három hónap volt a haláluk között. Úgy tűnhet elsőre, hogy a jóslat igaz, mivel Zrínyi kirohant Szigetvár várából és így halt hősi halált 1566-ban a török ellen harcolva.

Az állítás azonban nem igaz, a jövendölések nem Nostradamustól származnak.

Az Urbanlegends nevű magyar álhírvadász oldal is megírta, hogy mindez nem igaz, a megszületett próféciák korunk termékei, méghozzá Szentmihályi Szabó Péter munkái.

A könyv Nostradamus Hungaricus Avagy jevendőlések Magyarországrúl címmel látott napvilágot korábban, és elérhető a Magyar Elektronikus Könyvtár oldalán is. A szerző pedig már a 2000-es kiadásban elismeri, hogy ő írta a könyvet.

Ám az interneten újra és újra feltűnnek rendszeresen a jóslatok, mint igazságok.

(via Dívány)

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás