promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Fontos! Veszélyes anyag van az ételekben és a naptejekben is
Borítókép:  Profimedia
Helyi Hírek
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal nemrég kiadott közleménye szerint egész Európában betiltanak egy olyan adalékanyagot, amelyet a naptejek és bizonyos élelmiszerek színezésére használtak eddig.

Az EU az új tudományos adatok alapján rendszeresen felülvizsgálja az adalékanyagokat. A NÉBIH nemrég tette közzé a hírt, hogy a bizottság veszélyes anyaggá minősítette át az úgynevezett titán-dioxidot (E 171).

A vegyületet eddig több iparban is a fehér szín eléréséhez használták színezékként.

A titán-dioxid finom szemcséi erősen szórják a fényt, egyfajta UV-szűrőként működve, ezért rendszeresen felhasználják a különböző naptejekben. De sok más területen is alkalmazzák, például festékekben és az ételekben ételszínezékként (E171). 

A rendelkezésre álló tudományos kutatások eredményeit és adatait figyelembe véve az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) arra a következtetésre jutott, hogy a titán-dioxid élelmiszer adalékanyagként történő felhasználása többé már nem tekinthető biztonságosnak. A következtetés meghozatalának kritikus eleme volt, hogy a titán-dioxid részecskék elfogyasztása után nem zárható ki a genotoxikus hatás, így nem tudták megállapítani az élelmiszer-adalékanyag napi bevitelének biztonságos szintjét. Annak ellenére, hogy a szájon át történő bevitelt követően a titán-dioxid részecskék felszívódása csekély, a részecskék felhalmozódhatnak a szervezetben 

– olvasható a NÉBIH honlapján.

A titán-dioxidot tehát csak az élelmiszeriparból akarják kiszorítani.

„Több kutatást is végeztek – laboratóriumit és állatkísérleteket is –, amik alapján azt fontos tudni, hogy bőrön keresztül nem képes megbetegíteni, ugyanis csak a szarurétegig képes eljutni. Vagyis »csak« az ételekkel együtt a szervezetbe juttatva okozhat betegséget.”

– olvashatón az Egészségkalauz oldalán.

A mesterségesen színezett fehér ételek összetevőit azonban ezentúl érdemes rendszeresen áttekinteni a csomagolás hátulján. 

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás