promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Közel a vég? Húsz évünk van megoldani az emberiség talán legnagyobb problémáját
Borítókép:  Profimedia
Élet
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Termékenységi válságot okozható vegyi anyagok vannak mindenhol és mindenben. Előfordulhat, hogy a vég hamarabb jön, mint gondolnánk? Íme egy riasztó forgatókönyv fajunk kihalásáról.

Shanna Swan, a New York-i Sínai-hegyi Icahn Orvostudományi Kar környezeti és reproduktív epidemiológusának új, Countdown című könyve szerint az emberi szervezet által termelt spermiumok száma 1973 óta csaknem 60 százalékkal csökkent. Mindez állítólag olyan hormonokat lebontó vegyi anyagoknak köszönhető, amelyek a termékenységet riasztó sebességgel teszik tönkre az egész világon. Ha a dolgok továbbra is ilyen romahos ütemben haladnak tovább, akkor Swan kutatásai szerint a spermiumok száma 2045-re elérheti a nullát. 

Ez a szám nyilvánvalóan azt jelentené, hogy nem születnének többé kisbabák. Megszűnik az emberi reprodukció, legalábbis a természetes formája. 

A válságért felelős vegyi anyagok állítólag mindenben megtalálhatók, a műanyag edényektől és élelmiszercsomagolásoktól kezdve a tisztítószereken és illatanyagokon, a szappanokon és samponokon át, egészen az elektronikai termékekig.

Ezeket az anyagokat „örök vegyszereknek” is nevezik, ugyanis sohasem bomlanak le, örökké ott maradnak a környezetben és az emberi testben. Csak halmozódnak és halmozódnak, egyre több kárt okozva, percről percre, óráról órára, napról napra. Ráadásul nagy valószínűséggel már minden ember testében jelen vannak.

A világ egyes részein egy átlagos huszonéves nő ma kevésbé termékeny, mint a nagymamájuk 35 évesen, a férfiaknak pedig átlagosan fele annyi spermájuk termelődik, mint a nagyapjuknak

– állítja Swan a The Guardian szerint.

Ha ez még nem volna elég ijesztő hír, a kutató szerint ezek a vegyi anyagok nemcsak a sperma minőségét csökkentik drámai módon, hanem a herék és a pénisz méretét is, mindez pedig komoly összefüggésben áll a termékenység általános csökkenésével.

De ha valóban mindent tudunk ezekről a vegyi anyagokról, miért nem teszünk többet?

Jelenleg nincsenek olyan jogszabályok, amelyek megfelelően reagálnak a fenyegetésre. A törvények és rendeletek országonként eltérőek. Az Európai Unió például korlátozta a játékok több fajtáját, és szabályozza az élelmiszeripar „reprotoxikus” (az ember reproduktív képességét korlátozó) vegyi anyagainak a használatát (az úgynevezett ftalátokat). 

A vegyipari óriások lobbija miatt ennek ellenére még mindig számos iparban hiányzik a ftalátok agresszív szabályozása, holott ezek a szerves vegyületek szó szerint az emberiség halálát okozhatják azáltal, hogy közvetlenül az élet forrását támadják meg: a szaporodási képességünket. 

A tudósok szerint ezt a problémát azonnal meg kell oldani, nincs vesztegetni való időnk.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás