promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Csukás István szobrot kapott Balatonszárszón
Borítókép:  MTI/Vasvári Tamás
Helyi Hírek
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Február 24-én hunyt el a Nemzet Művésze címmel kitüntetett Kossuth- és kétszeres József Attila-díjas magyar költő és író, Csukás István, aki most Balatonszárszón kapott szobrot.

Csukás István második otthona volt Balatonszárszó, így természetes volt, hogy itt kap helyet a szobra, amelyet Megyeri János szobrászművész készített. Krucsainé Herter Anikó, az Emberi Erőforrások Minisztériumának kulturális fejlesztésekért és finanszírozásért felelős helyettes államtitkára beszédében úgy fogalmazott:

„Az író alig jelent meg a nyilvánosság előtt, mégis, nem akad ember ebben az országban, ezen a nyelvterületen, akinek a neve hallatára ne jelennék meg az arca, a jellegzetes bajusza a kackiás bajuszpödrő mozdulatával, vagy ne azonosítaná nevét valamelyik hősével”

Emlékeztetett arra, hogy Csukás István, akit leginkább meseíróként ismer a közönség, remek költő is volt.

„Népszerű volt anélkül, hogy ezzel élt, vagy visszaélt volna. Sok szeretetet tudott adni művein keresztül, aminek köszönhetően nagy szeretet övezte”

Witzmann Mihály, a térség országgyűlési képviselője méltatta, hogy Balatonszárszó a turisztikai fejlesztésiben egyedi és unikális utat választott, amikor a kultúra felé nyitott.

Hozzátette: a településen ennek több évtizedes hagyománya van, ami már megnyilvánult a József Attila kultuszban és a közelmúltban átadott vers utcában, amelynek nyolc állomásán a magyar irodalom gyöngyszemeit mutatják be.

A képviselő Csukás István közkedveltségének titkát négy fontos dologban látta: a profizmusában, az alázatában, a közönsége és olvasói iránti tiszteletében, valamint témaválasztó képességében.

A Csukás Színházban tartott ünnepi megemlékezésen felszólaltak az írót személyesen ismerők is, művészek olvasták fel alkotásait. A színház bejáratnál elhelyezett, Megyeri János szobrászművész által készített Csukás István-mellszobor leleplezését követően kezdődött meg a Süsü, a sárkány kalandjai című zenés mesejáték a Roxinház előadásában.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás