promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
50 éves a Tempo-Loki Kft.
Helyi Hírek
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás
A Tempo-Loki Kft. 1967-ben alakult meg, először szövetkezeti formában, majd a 90-es évek elejétől jött a váltás. Anno még Wermeser Gábor, a mostani elnök édesapja vásárolta ki.

– Létrehoztunk 12 évvel ezelőtt egy kirendeltséget Salgótarjánban és bízunk bene, hogy az idei év őszére ezt Budapesten is sikerül majd elérni. Ez a rendezvény arról is szól főképp, mivel folyamatos jogszabály és szabványi változások vannak most a tűzvédelemben, hogy ezeket bemutassuk a közönségnek. Varga Béla Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei tűzoltó ezredes segítségével meghívtuk a megye összes hivatásos megelőző állományát a rendezvényre, valamint nagy cégek képviselőit, akiket az ügyfélkörünkben tudhatunk – mesélte Wermeser Gábor.

– Két előadás is van a mai nap, az egyik a tűzgátló ajtók és kapukról, a másik pedig egyéb tűzvédelemről szól majd: tűzvédelmi falszerkezetek, acélszerkezetek égéskésleltetése lesz itt a főszerepben.

Ez talán még a laikusoknak is érdekes lehetett, mivel az elmúlt napokban sokan megtapasztalták, milyen katasztrófát is tud ez okozni, elég megnézni a 24 emeltes londoni toronyház leégését.

Az állófogadás közben meg lehetett tekinteni pár veterán autót. Az egyik az egy tűzoltó kocsi, egy különleges Żuk, amit ilyen állapotban már elég nehéz fellelni. A helyszínen volt a Police Rallye Team is, akit támogat a cég, és egy speciális versenyautót próbálhattak ki a vendégek, de persze csak az anyós ülésben.

tempo1
 
Az autók között volt egy Dacia Duster, amit gyorsbeavatkozó tűzoltóautóvá alakított át a Tempo-Loki, a Budapesti Tűzoltószövetséggel karöltve. Az autó főleg önkénteseknek készült, de erről is szólni fogunk bővebben.

Hungarian Police Rallye Team

A Hungarian Police Rallye Team lassan már egy tíz éves csapat. Rally első osztályban versenyeznek, és több bajnoki címmel is dicsekedhetnek. – Az idei évünk talán a legerősebb és a legnehezebb is. Vezetjük a bajnokságot a kategóriánkban a két kerék hajtású autók között, tehát amik nem összkerékhajtásúak, ott mi vagyunk az élen. Ebben persze még a féltávnál járunk, szóval kihívóink és ellenfeleink abszolút vannak – nyilatkozta Hoffer Zsolt, a Hungarian Police Rallye Team pilótája.

tempo2a
– Igyekszünk jól teljesíteni és ott lenni minden versenyen, mert ugyebár ennek pénzügyi vonzata is van, azért is fontos, hogy olyan támogatóink legyenek, mint a Tempo-Loki.
 
Az autó amit láthatott a közönség egy gyári Opel ADAM R2-es versenyautó. Az ADAM az Opel családnak a legkisebb tagja. A legmodernebb FIA szabályok szerint épült jármű, 1600 köbcenti és közel 200 lóerős motorral rendelkezik. Mondhatnánk úgy is, kicsi a bors, de erős.

tempo2b
A pálya, amin végigmehettek a vendégek 1,2 km hosszú földút, amiben voltak helyenként dobálós és saras részek, valamint egy derékszögű kanyar is. A kocsit a pályán 4-es padlógázzal nyúzták, ami így is 130-140 km/h-s sebességet jelentett, ami ilyen körülmények között igen csak izgalmas tud lenni.
 
Dacia Duster gyorsbeavatkozó

A találkozón Kelemen Zsolt, a Budapesti Tűzoltó Szövetség elnöke, és a Magyar Tűzoltó Szövetség alelnöke is jelen volt. Zsolt és Wermeser Gábor már régóta jó barátságot ápolnak, ami persze a munkában is végigkíséri őket. Közös ötlettel és erőbedobással alakítottak át egy Dacia Duster típusú autót, amiből egy igazi gyorsbeavatkozó lett.

tempo3a
– Körülbelül 150-200 olyan vegyes egyesület van, akik polgárőrökből, önkéntes tűzoltókból és speciális mentőkből állnak. A kistelepüléseken általában egy ilyen aktív szervezet tud jelen lenni. Mi abban gondolkodtunk, hogy az ő minden napos tevékenységükhöz hogyan illeszthető be ez az oltási, és műszaki mentési képesség. Így született ez a Dacia Duster, amibe egy 200 literes tartály van beépítve, ami már majdnem egy dizájn elem, annyira jól meg van csinálna. Gáborék Európában talán az egyetlen olyan szivattyút találták meg és forgalmazzák, ami 12V-os akkumulátorról működik. Érdemes azért járó motor mellett működtetni, mert szívja az energiát, de 1 gombnyomásra azonnal ad vizet. Ezzel az autóval lehet járőrözni is: a polgárőr beül, és csinálja a dolgát, de ha valahol tűz van, nem kell elmenni a szertárba, másik kocsiba átülni, hanem azonnal lehet segíteni – mondta az autóról Kelemen Zsolt.
 
Az autóban benne van minden, ami egy gyorsbeavatkozónál szükséges: szivattyú, tömlő, sugárcső, és még a fontosabb felszereléseket is könnyen el tudják különíteni.

tempo3b
– Az a koncepció, hogy ez országos szinten elterjedjen. Egy 3 ezres településen körülbelül 20 káreset van évente, és itt 6-8 esetben biztos van értelme a gyors beavatkozásnak. Kérdés, hogy horribilis pénzért megéri-e nagyobb kocsiba beruházni. Itt egy már meglévő pár milliós járműbe 1-1,5 millió forintért be lehet építeni azokat a felszereléseket, amivel valódi tevékenység tud folyni. Az esetek 80-90%-ban a hivatásos tűzoltóknak akkor is ki kell vonulnia a komolyabb esetekre, viszont 5-10 perc előny ott lenne az önkénteseknél, ami nagyon sokat tud számítani – mondta a Magyar Tűzoltó Szövetség alelnöke.

torta
Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás