promotions.hu
Keresés
Menü megnyitás
Öklendeztek a nézők az Ázsia Expressz undorító fogásától, többen rosszul lettek

Öklendeztek a nézők az Ázsia Expressz undorító fogásától, többen rosszul lettek

Borítókép:  Profimédia/Illusztráció
Gasztro & Utazás
Kategória fejléc

A helyieknek mennyei csemege, Európában felfoghatatlan, hogy ezt megeszi valaki.

Az Ázsia Expressz kihívásai mindegyike igen embert próbáló feladat. Az oda érkező versenyzők mindegyikének megvoltak a műsorral kapcsolatos félelmei. Legtöbben attól tartottak, hogy valami (számukra) undorító ételt kell megkóstolni és bizony a műsor készítői nem is sokáig váratták őket. Alig néhány adás után egy fülöp-szigeteki ételkülönlegességet kellett megkóstolniuk, ami Európá belül nem is igazán elérhető és mind kinézetre, mind pedig elkészítési módra szörnyűséges.

Kacsatojás másképpen: a balut.

Ez az ázsiai ételkülönlegesség, amelyet leginkább „balut” néven ismernek, Délkelet-Ázsiában, különösen a Fülöp-szigeteken, Vietnámban és Kambodzsában népszerű. A balut egy kacsatojás, amelyben a madár embriója már részben kifejlődött, és ezt főtt tojás formájában fogyasztják, gyakran a tojáshéjjal együtt.

Hogyan készül? A balut készítése során a kacsatojást általában 14-21 napig hagyják inkubálódni, hogy az embrió részlegesen kifejlődjön, majd a tojást forró vízben főzik. Fogyasztás előtt a héját megrepesztik, és először a tojás belsejében található leveses folyadékot isszák meg, majd az embriót és a tojás többi részét is megeszik. A balutot gyakran sóval, ecettel és egyéb ízesítőkkel tálalják, és melegen fogyasztják.

A Fülöp-szigetekiek egyik kedvenc étele.

Miért kezdték el fogyasztani? A balut eredetileg a fehérje és tápanyagok gazdag forrásaként vált népszerűvé a vidéki közösségekben. A tojásban található embrió gazdag vitaminokban, ásványi anyagokban és zsírsavakban, ami különösen hasznos volt az alultápláltság elkerülésére. Az étel elterjedése mögött részben az a hit is áll, hogy a balut fogyasztása javítja az egészséget, növeli az energiát és férfiak esetében a potenciát.

Hol fellelhető? A balut elsősorban a Fülöp-szigeteken a legnépszerűbb, ahol utcai árusok gyakran kínálják este és éjjel. Emellett Vietnámban (helyi nevén „hột vịt lộn”) és Kambodzsában is fellelhető, mindkét országban hasonló elkészítési módszerekkel.

A Ázsia Expressz szereplői nem örültek a lehetőségnek.

Ebben az epizódban egyébként más ételekkel is sokkolták szegény indulókat: lehetőségük volt csótányt, tyúkfejet és majomagyat is megkóstolniuk, amik abban a régióban szintén nem számítanak furcsaságnak. Ebben az adásban több versenyző is rosszul lett és a hányingerrel küszködött, nehezen vette be a gyomruk a helyi finomságot.

A versenyzők kihívásait és a többi felsorakoztatott ételt ide kattintva tudjátok megnézni a nem épp szemet gyönyörködtető videóban: