A helyieknek mennyei csemege, Európában felfoghatatlan, hogy ezt megeszi valaki.
Az Ázsia Expressz kihívásai mindegyike igen embert próbáló feladat. Az oda érkező versenyzők mindegyikének megvoltak a műsorral kapcsolatos félelmei. Legtöbben attól tartottak, hogy valami (számukra) undorító ételt kell megkóstolni és bizony a műsor készítői nem is sokáig váratták őket. Alig néhány adás után egy fülöp-szigeteki ételkülönlegességet kellett megkóstolniuk, ami Európá belül nem is igazán elérhető és mind kinézetre, mind pedig elkészítési módra szörnyűséges.
Ez az ázsiai ételkülönlegesség, amelyet leginkább „balut” néven ismernek, Délkelet-Ázsiában, különösen a Fülöp-szigeteken, Vietnámban és Kambodzsában népszerű. A balut egy kacsatojás, amelyben a madár embriója már részben kifejlődött, és ezt főtt tojás formájában fogyasztják, gyakran a tojáshéjjal együtt.
Hogyan készül? A balut készítése során a kacsatojást általában 14-21 napig hagyják inkubálódni, hogy az embrió részlegesen kifejlődjön, majd a tojást forró vízben főzik. Fogyasztás előtt a héját megrepesztik, és először a tojás belsejében található leveses folyadékot isszák meg, majd az embriót és a tojás többi részét is megeszik. A balutot gyakran sóval, ecettel és egyéb ízesítőkkel tálalják, és melegen fogyasztják.
Miért kezdték el fogyasztani? A balut eredetileg a fehérje és tápanyagok gazdag forrásaként vált népszerűvé a vidéki közösségekben. A tojásban található embrió gazdag vitaminokban, ásványi anyagokban és zsírsavakban, ami különösen hasznos volt az alultápláltság elkerülésére. Az étel elterjedése mögött részben az a hit is áll, hogy a balut fogyasztása javítja az egészséget, növeli az energiát és férfiak esetében a potenciát.
Hol fellelhető? A balut elsősorban a Fülöp-szigeteken a legnépszerűbb, ahol utcai árusok gyakran kínálják este és éjjel. Emellett Vietnámban (helyi nevén „hột vịt lộn”) és Kambodzsában is fellelhető, mindkét országban hasonló elkészítési módszerekkel.
Ebben az epizódban egyébként más ételekkel is sokkolták szegény indulókat: lehetőségük volt csótányt, tyúkfejet és majomagyat is megkóstolniuk, amik abban a régióban szintén nem számítanak furcsaságnak. Ebben az adásban több versenyző is rosszul lett és a hányingerrel küszködött, nehezen vette be a gyomruk a helyi finomságot.
A versenyzők kihívásait és a többi felsorakoztatott ételt ide kattintva tudjátok megnézni a nem épp szemet gyönyörködtető videóban: