10-ből 9 magyar bedől ennek az olcsó trükknek vásárláskor
Olvass tovább...
Az ipari hűtőkeverékek működési elvét lemásolva juthatunk szinte azonnal jéghideg sörhöz, borhoz, üdítőhöz a közösségi médiában terjedő trükköt követve.
A nyári forróságban mindenkinek jobban esik a hideg ital, mint a langymeleg, ám nem mindig van lehetőség arra, hogy hozzájussunk ilyenhez. Arra meg pláne nem, hogy pillanatok alatt jéghideg sörrel, borral, üdítővel lazíthassunk, például a vízparton.
Pedig ez nem megoldhatatlan feladat, egy egyszerű trükkel gyorsan a társaság irigyelt tagjai lehetünk. A kulcsszó éppen a jég, amelyre azért ennél a hacknél is szükségünk van, de talán azt bárhol könnyebb szerezni, mint működő fridzsidert.
Olvass tovább...
Az Express című lap szerint akár 5 perc is elég lehet ahhoz, hogy egy teljes üvegnyi bort vagy sört lehűtsünk. A jégen kívül ehhez mindössze egy vödörre van szükség, valamint sóra. Igen, sóra, nincs tévedés!
A módszer rendkívül egyszerűnek tűnik: szerezzünk valahonnan pár marék jeget, és tegyük bele a vödörbe. Ezután csináljunk bele akkora lyukat, hogy mondjuk a borosüvegünk beleférjen. Szórjunk sót a jégre, majd a sóra ismét jeget, végül a sort újra sóval zárjuk – és várjunk.
Olvass tovább...
A módszert (nagyban) az ipar is használja hűtőkeverékek létrehozására, és természetesen az egésznek tudományos magyarázata is van. A sós víz olvadáspontja alacsonyabb, mint a tiszta vízé, ezért a jég a sózás hatására a felületén megolvad, és a hőmérséklete addig csökken, amíg el nem éri a sóoldat olvadáspontját. Így akár -20 °C-os hőmérséklet is elérhető!
Ezzel a trükkel állítólag harmadával csökkenthető a hűtési idő, ahhoz képest, mintha csak simán jeges vödörbe tennénk az üvegünket. Az említett 5 perc talán kissé túlzás, de negyedóra alatt is vonzó lehet a forróságban hideg italhoz jutni.
Itt a példa, hogyan csináljuk: