promotions.hu
Keresés
Menü megnyitás
Titokzatos dolgot találtak a Balaton partján, több millió éves

Titokzatos dolgot találtak a Balaton partján, több millió éves

Borítókép:  Profimedia/illusztráció
Gasztro & Utazás
Kategória fejléc
Promotions

Gyakran belefuthatunk a Balaton partján, ám sokan nem tudják, hogy mik ezek valójában.

A Balatonnak igazán színes története van, amelyet átszőnek sűrűn a legendák is. Ám van a legendáknak egy szűk kis mezsgyéje, ahol a valóság és a fikció gyakran találkozik. Ide sorolható a Balaton egykor volt élőlényének sztorija is, akiknek élete szorosan kötődik a híres Pannon-tengerhez, amely egykor az egész Kárpát-medencét uralta. Mindez persze nagyon régen történt, még a miocénben. Ekkor összeköttettésben állt még az Adriai-tenger és az Égei-tenger elődjeivel is, a mai Magyarország területéről pedig többek között a Bakony és a Mecsek is szigetekként emelkedtek ki, tehát ekkoriban ezek szigetek voltak.

A Congeria ungula caprae nevű kagyló pedig ebben a tengerben élt még 5 millió évvel ezelőtt, a mai népnyelvben pedig kecskekörömnek hívott ősi vázak (a kagyló lekopott fosszíliái) tőlük származnak, és ezek tucatjával találhatók meg a Balaton partján is. Ekkoriban tehát sokkal magasabb volt a vízállás, így ezeket a maradványokat kimosta a víz.

A sajátos kecskeköröm formát pedig annak köszönheti, hogy a tenger folyamatos hullámzása ilyenné gyúrta ezeket.

Kecskekörmöket találunk a Balaton északi és déli partján is, legfőbb helyek, ahol könnyebben megtaláljuk őket, az a Tihanyi-félsziget, Gödrös és Fehérpart, illetve Szántód és Fonyód is.

Kevesen tudják, de Miskolcon található a Pannon-tenger Múzeum, ahol páratlan betekintést nyerhetünk annak a területnek a különleges történetébe, ahol ma Magyarország található, és egy olyan kis világra nyílik időablak, amelynek számos maradványa még ma is megtalálható, többek között a magyar tenger, a Balaton partján.

Még érdekességek a Balatonról, amelyekről valószínűleg még nem hallottál:

(Forrás: Wikipedia)