promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Brutális maradványok a Balaton partján, Magyarországot uralta egykor a gigantikus tenger
Borítókép:  Profimedia/Illusztráció
Gasztro & Utazás
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Kevesen ismerik, hogy Magyarországon hullámzott egykor a Pannon-tenger.

A Balaton, a magyar tenger, a nyári lazulások és kirándulások egyik legkedveltebb helyszíne, amelyről számos emlékünk van. De amennyire izgalmas a Balaton jelene és jövőrje, épp annyira izgalmas bizony a múltja is. Az elmúlt hetekben számtalan sztorit elmondtunk már nektek a magyar tengerről, így többek között volt szó arról is, hogy régen úgy volt, hogy eltűntetik a térképről, de sokszor lehet olvasni fura térképes ábrázolásokról is a a Balatonnal kapcsolatban, például olyanokról, amelyeken a Tihanyi-félsziget átkerül a déli oldalra is, ennek pedig van egy ésszerű magyarázata is.

Ám a Balaton, és a Kárpát-medence története nagyon izgalmas, ha még távolabbra megyünk az időben. A 19. században fedezték fel a tudósok a Kárpát-medence geológiáját tanulmányozva, hogy egykor a medencében egy gigantikus méretű tó hullámzott, ezt manapság már Pannon-tónak hívja szakirodalom, de még most is használják rá a Pannon-tenger kifejezést. Korábban amúgy a nagy magyar birodalmi tó néven is hivatkoztak rá.

IDE kattintva látható kép is arról, hogy milyen óriási kiterjedésű volt.

És hogy ez az ősi tenger milyen maradványokat hagyott Magyarországon, és így a Balaton partján?

Nagyon érdekes, ha jobban utánanézünk például a balatoni magaspartoknak, amelyeket a közhiedelem löszfalakként tartja számon, ám ennél sokkel érdekesebb a keletkezése, hiszen ezek a falak a Kárpát-medencét jó pár millió évvel beborító Pannon-tó emlékei. A magaspart igazi látványosság ma Magyarországon a Balaton partján, akár 80 méteresek is lehetnek egyes helyeken. A falakat a Balaton hullámverése alakította ki még a szabályozás előtt, ám anyaga az egykori Pannon-tó üledéke.

9,5 millió évvel ezelőtt 250 ezer négyzetkilométer nagyságú volt, csupán nagyon kevés száraz hely volt ekkor a Kárpát-medencében. A tihanyi fehérparti feltárás az egyik leglátványosabb része ennek. A Pannon-tó idején a Bakony vagy a Mecsek szigetekként emelkedtek ki a környezetből.

Miskolcon található a Pannon-tenger Múzeum, ahol páratlan érdekességeket tudhatunk meg erről az időszakról:

(Forrás: National Geographic, Wikipedia)

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás