promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Megrendítő hiba a Balatonról, váratlanul fog érni az, amit most megtudhatsz
Borítókép:  Profimedia - illusztráció
Gasztro & Utazás
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Hihetetlen térképek készültek a Balatonról, a magyar tengerről. A rejtély oka meglehetősen prózai.​

A nagy nyári nyaralások és a felhőtlen szórakozások egyik központja Magarországon a Balaton, a turisztikai kultúránk szerves része, ám sok kulturális vonatkozást, sztorit és a művelődéstörténeti érdekességet azonban már nem tudunk róla. Pedig elképesztő történetek vannak vele kapcsolatban.

A Balatonnal kapcsolatban számos ábrázolás él az előző korokból, és sokszor nem is lehet ráismerni a magyar tengerre, annyira különbözik a mai kinézetétől. Sokszor, mint valami csápok, úgy terült szét a víz, még Tapolcáig is elért. És persze nagyon sok terv is született arról az évszázadok alatt, hogy kellene szabályozni a vízszintet, illetve kétszer is szó volt róla, hogy eltűntetik a térképről, és a helyét búzával vetik be.

A Balatonról az első ábrázolás amúgy 1528 előtt készült el, vagyis majdnem 500 éves már, Magarország történelmének legturbulensebb időszakában jártunk ekkor, ám a térképek fennmaradtak, és bizony hosszú időn át segítették a térképrajzolók munáját. És ennek lettek érdekes következményei bizony. A Balaton sokszor tótágast áll, a Tihanyi-félsziget pedig sokszor a másik oldalra kerül át.

De mégis mi lehet a magyarázat?

Lázár deák rajzolta egykor, aki dominikánus pap volt, aki felmérte az országot még a három részre szakadás előtt, így a Balatont is bejárta, a térképe később nagyon hosszú utat tett meg, míg Bécsben újra összerakták a darabjait, amelyek meglehetősen sok darabban voltak. A szelvények pedig az összeillesztésnél összekeveredtek, és később ezeket a térképeket használták a rá következő korok térképkészítői is, így ennek köszönhető,

hogy ilyen furcsa térképek is keletkeztek az idők folyamán.

(Forrás: Wikipedia, Like Balaton)

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás