promotions.hu
Keresés
Menü megnyitás
Utolsó magyarként járhattam Spanyolországban? Ilyen volt a tüntetés Barcelonában és így viselkedtek velem turistaként

Utolsó magyarként járhattam Spanyolországban? Ilyen volt a tüntetés Barcelonában és így viselkedtek velem turistaként

Borítókép:  Profimédia/Illusztráció
Gasztro & Utazás
Kategória fejléc
Promotions

A világ második leglátogatottabb országa, soha többé nem kérnek belőlünk.

Bár szeretjük azt gondolni, hogy a turizmus minden esetben remek dolog, ami az adott ország javát szolgálja, a helyieket megkérdezve ettől merőben eltérhet a véleményük. Attól hangos a sajtó, hogy Barcelonában tüntetést szerveztek azért, hogy visszaszorítsák a külföldről beérkező látogatók számát, ugyanis az már komol kihatással van a spanyol lakosokra. Amellett, hogy sokan a nyaralás alatt mintha elfelejtenének emberként viselkedni, más kellemetlen hatása is van a beáramló hatalmas embertömegnek. Világszinten Spanyolország az egyik legvonzóbb úticél (csak Franciaország előzi meg), így még csak nagyságrendileg is nehéz elképzelni, hogy mennyi terhet jelent a városnak az a 12 millió ember, aki tavaly meglátogatta ezt a várost. Bár ez egy öngerjesztő folyamat, hiszen minél több a turista, annál több a nekik szánt szórakozási lehetőség és ez még több turistát generál, a helyiek fő problémája a lakások árának drágulásával van és azzal, hogy jóval borsosabb árat kell fizetniük a vásárlás és az albérlés esetén is.

A rövidtávú lakáskiadást 2029-től korlátozzák, ezzel is visszaszorítva a hihetetlen emberáradat, de a dolgozók munkakörülményei és a kiskereskedők miatt is aggódnak, amivel kapcsolatban egyelőre nem történt előrelépés. Na de mégis, adja magát a kérdés, hogy ilyen paprikás hangulatban hogyan fogadják a turistákat, akikről első ránézésre látszik, hogy bizony messzi-messzi országból érkeztek?

A spanyolok híresen vendégszerető népek, a tömegturizmussal és azzal, hogy ezzel az ő érdekeik károsodnak azonban problémájuk van, az teljesen érthető. Furcsa módon azonban nem viszik ezt át, személyesen egyáltalán nem érezni semmiféle ellenszenvet. Van azonban egy szavuk a turistákra: ez a guiri. Bár nem nevezhető egyértelműen pejoratívnak, maguk között azért így neveznek néhány embert, ezt jó tudni. Mint minden nemzet, kifejezetten örülnek, ha néhány szót, mondatot, vagy kifejezést megtanulsz spanyolul, a butuska, bénázgató kiejtésen nevetnek és szívesen segítenek, elmagyarázzák, hogyan is kell az adott szót mondani.

A jelenlegi helyzetben sincs ez másképpen, nincs mély utálat, vagy lenézés, a dolgozók teszik a dolgukat, kiszolgálnak, számtalan szórakozási és vendéglátó egység üzemel, ha nem tudtam volna miért tüntetnek, akkor eszembe sem jutna, hogy az ottlétem volt a probléma. A tüntetés viszonylag visszafogott volt, a helyiek valóban csak a követeléseiket szeretnék érvényesíteni, nem történt semmilyen atrocitás. Bár 2029 után valóban radikális változások lépnek életbe, én addig mindenkit arra buzdítanék, hogy nyugodt szívvel látogassa meg a várost, ameddig még megteheti és drágulnak jelentősen a szállások árai is. Az ottlétünk alatt pedig (bár ez minden országban igaz kellene, hogy legyen), igyekezzünk kulturáltan, csendesen kikapcsolódni és úgy mulatni, hogy azzal senkinek ne okozzunk kellemetlenséget, egy kis udvariasság, mosoly, kedvesség és pár jó szó pedig semmibe sem kerül.

A beszámoló után pedig lássunk egy videót a városban zajló tüntetésről:

Forrás: rtl.hu