promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Értetlenkedve állnak a külföldiek hazánk kedvenc fűszere előtt, egymást buzdítják annak megkóstolására, de nem értik teljesen miről van szó
Borítókép:  Profimédia/Illusztráció
Gasztro & Utazás
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Bár más országban is kapható boltokban, ott inkább egzotikum, míg nálunk hungarikum, van aki imádja, van aki utálja.

Magyarországról nézve talán furcsának tűnhet, de az interneten még mindig képes szenzációt okozni, hogy miből is készül a kedvelt hungarikum, az őrölt paprika - a fűszer neve ugyanis angolul is paprika, viszont a kedvelt zöldség, ami az alapanyaga, már más néven fut.

A paprika valójában érett, szárított és őrölt piros kaliforniai paprikából készül. A paprika alapvetően a Capsicum annuum fajhoz tartozik, amely a burgonyafélék (Solanaceae) családjába tartozik, és őshonos Mexikóban, Közép- és Dél-Amerikában. A paprika az érett piros paprikák szárításával és finom porrá őrlésével készül, és többféle változata létezik, beleértve a füstölt paprikát is, amelyet tölgyfán füstölnek szárítás közben, hogy jellegzetes ízt kapjon​.

A magyar konyha egyik legalapvetőbb fűszere a paprika, amelynek sokrétű alkalmazhatósága kiemelkedő. A magyar paprikát több változatban készítik, köztük az édes, félédes és csípős paprikákat. Különösen ismert a "nemes édes" paprika, amelyet a legjobb minőségű sötétpiros paprikákból készítenek. A füstölt paprikát, amelyet főleg Spanyolországban használnak, füstölt tölgyfával szárítják, és különleges, füstös ízt kölcsönöz az ételeknek​.

A magyar ételek, mint a gulyás, pörkölt, paprikás csirke és tokány, elengedhetetlen összetevője a paprika. A magyar paprikát különféle típusokra osztják, például a "különleges minőségű" paprika, amely a legenyhébb, és a "nemes édes" paprika, amely az egyik legkedveltebb változat. A fűszer édes ízét a benne található magas cukortartalom adja, míg az enyhe csípősséget a kapszaicin nevű vegyület alacsony koncentrációja biztosítja​.

A paprika nem csak a magyar konyhában népszerű. Spanyolországban is széles körben használják, különösen a füstölt változatot, amelyet paellában és más hagyományos ételekben alkalmaznak. Az Egyesült Államokban és más országokban is egyre népszerűbb a paprika, mivel egyedi ízvilágot ad az ételeknek, és színesebbé teszi azokat​.

Az interneten és a közösségi médiában gyakran meglepődnek az emberek, amikor megtudják, hogy a paprika alapja a szárított piros kaliforniai paprika. Sokak számára meglepő volt ez az információ, ami rámutat arra, hogy mennyire keveset tudunk a mindennapi fűszerekről és azok eredetéről​​.

A paprika tehát nem csak egy egyszerű fűszer, hanem a magyar konyha egyik alapvető eleme, amely sokrétűen használható a főzés során, számtalan recept hozzávalója, és egyedi ízvilágot biztosít az ételeknek.

Itt egy videó arról, ahogyan egy kisebb gazdaságban őrölt paprikát termesztenek:

Külföldön is egyre népszerűbb a pirospaprikával készült ételek, már a legnagyobb követőtáborral rendelkező séfek is kénytelenek például paprikás csirkét főzni, annyira népszerű ez az étel külföldön is:

Forrás: iflscience.com

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás