promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Hatalmas Balaton felirat Amerika kellős közepén, elképesztő okból került oda
Borítókép:  Balaton Area Chamber of Commerce Facebook
Gasztro & Utazás
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Amerikában is létezik egy Balaton, de még a helyiek sem tudják, hogy miért ezt a nevet adták neki.

Ha azt mondjuk, Balaton, akkor a magyaroknak rögtön hazánk legnagyobb tava jut eszébe, de ha Amerikában hozzuk szóba, akkor meglepő reakciókat hallanánk, ugyanis ők azonnal egy minnesotai kis településről kezdenének el beszélni. Merthogy létezik egy másik Balaton is, ami nem egy tó, hanem egy 600 fős település Amerika kellős közepén, bár a helyiek maguk sem tudják, hogy miért éppen ezt a nevet viseli a lakóhelyük.

Persze egyáltalán nem meglepő, hogy magyar nevet viselő városka van az Egyesült Államokban, hiszen a 19. század második felétől egészen az 1920-ban életbe lépett bevándorlási törvényekig milliószámra érkeztek bevándorlók Amerikába, egy részük pedig itt is maradt, és megalapították a saját kis közösségüket. Manapság közel másfél millió magyar származású él Amerika földjén.

Ezért lehet például Mississippiben és Wisconsinban is egy-egy Kossuth, Texasban egy Buda nevű település, vagy Minnesotában egy Balaton.

Érdekesség, hogy a településnek a hivatalos honlapján sincs egyértelmű magyarázat arra, hogy miért ez a neve ennek a településnek, csupán teóriák vannak feltüntetve. Az egyik lehetséges oka, hogy a helyiek valóban a magyar tengerről nevezték el a települést, mások szerint viszont az ott húzódó vasútvonal egyik részvényeséről, bizonyos Mr. Balatonról kapta. Viszont van egy harmadik teória, amit az egyik lakó feljegyzései alapján osztottak meg a honlapon:

az ő állítása szerint egy Bell nevű férfiról nevezték el eredetileg Belltown-nak, majd később egy utazóügynök javaslatára változtatták meg Balatonra, mondván "van egy hasonló nevű hely a világon... egy tó Euróában... a világ legszebb tava".

Szóval a világon két Balaton is létezik, de csak egyetlen tó viseli ezt a nevet, míg a világ másik felén egy 600 fős városkában olvasható több helyen is ez a név, többek között egy hatalmas Balaton felirat van az ottani víztornyon is.

(Fotó: Balaton Area Chamber of Commerce Facebook)

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás