promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Hatalmas Buda felirat magasodik Texas közepén, büszkék rá az amerikaiak, a magyarok viszont nem is tudnak róla
Borítókép:  AQUILA Commercial
Gasztro & Utazás
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

A texasi Budát ugyan április 1-jén alapították, de nem a bolondok fővárosa.

Nemcsak Magyarországon létezik Budapest nevű város. Amerika két államában is van ugyanezen a néven település, sőt egy időben összesen négy Buda nevű település is volt - ebből kettő Texasban. Korábban már bemutattuk a Georgia államban található Budapestet, illetve azt is felfedtük már, hogy pontosan merre találhatjátok meg a Kossuth-megyét az Egyesült Államokban. Most azonban bemutatjuk azt a két texasi Budát, amiből az egyiket nem sokkal az 1848-as forradalom és szabadságharc után alapították, de ma már csak az egyiket lakják.

Miután leverték az 1848-49-es forradalom és szabadságharcot, egy volt főispán, Újházy László - aki a szabadságharc utolsó napjaiban Komárom kormánybiztosa volt -, sokadmagával együtt kiment Amerikába, és 1850-ben bejelentette az új amerikai elnöknek, Millard Fillmore-nak, hogy emigránstársaival együtt megalapította az első magyar települést az Egyesült Államokban. Ez volt New Buda, vagyis Új Buda, ami a missouri határ közelében helyezkedett el. Ez a település ma már sajnos nem létezik, de a másik texasi, a Hays-megyei Budát még ma is több ezren lakják.

Buda a texasi bolondok fővárosa?

Ugyan a bolondok napjának eredete nem tisztázott, de az biztos, hogy már évszázadokkal a texasi Buda alapítása előtt ünnepelték és tartották. Hogy van-e valamilyen különösebb oka annak, hogy a texasi Buda városát éppen április 1-jén alapították, azt nem tudni, és arról sincs információ, hogy a 19. század második felében miért volt szükség még egy Budára Texas államban.

Ugyanis míg az Újházy Lászlóék által alapított város 1850-ben született, addig Phillip J. Allen városkáját csupán 1881. április 1-jén hozták létre. Allen a környék első telepese volt, aki 1846 után tevékenykedett itt. Az általa létrehozott Buda Austintól 20 kilométerre délkeletre és San Antoniótól 100 kilométerre északnyugatra, a 35-ös Interstate főútvonal mellett terül el.

A texasi Buda első postahivatalát 1887-ben nyitották meg, és a környék kereskedelmi központjává vált. Mikor beütött a Nagy gazdasági világválság, a település lélekszáma 300 főre esett vissza. Arról nincs információ, hogy mi történt az ezt követő évtizedekben, de Budának egészen 1948-ig kellett várnia ahhoz, hogy hivatalosan is megkapja a városi jogokat.

A város fejlődése az 1980-as években indult újra, ezután egyre többen költöztek ide a fővárosból, Austinból. A Hays megyében fekvő település olyannyira felkapott lett, hogy 2010. április 1. és 2020. április 1. között gyakorlatilag megduplázta lakóinak számát - 2010-ben közel 7300-an lakták, 2020-ban már több mint 15 ezres lélekszáma volt.

Nézz körbe a városban, és csodáld meg a texasi Buda nevezetességeit:


A város legendás pengetős híressége

Sokaknak lehet ismerős Stevie Ray Vaughan neve, hiszen a '80-as években ő volt az, aki szinte egymaga hozta vissza a blueszenét a köztudatba. Stevie Ray Vaughan abból a szempontból sokat köszönhet Buda városának, hogy itt töltötte gyermekkorát együttese, a Double Trouble basszusgitárosa, Tommy Shannon.

Ugyan Stevie Ray Vaughan 1990-ben elhunyt, de Tommy Shannon még most is él. A zenészlegenda idén áprilisban fogja ünnepelni 78. születésnapját.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás