promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
A magyarok által is kedvelt üdülőhelyen indult be egy hatalmas projekt, épül a „tizenöt perces város”
Borítókép:  Profimedia
Gasztro & Utazás
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

A magyarok mindig is szerettek nyaralni, ezért különösen jó hír lehet, hogy az egyik közkedvelt helyszínen egy teljesen új lehetőség fog elénk tárulni.

Zöld és emberbarát városrész épül a magyarok által gyakran látogatott Görögország fővárosában, Athénban, ahol „Ellinikon” néven Európa legnagyobb városi regenerációs projektje zajlik jelenleg. A „tizenöt perces” városnak titulált, mintegy 8 milliárd eurós projektet a LAMDA Development nevű vállalat tűzte zászlajára, amely minden vendégnek, ottani lakónak és turistának teljes körű élményt kíván teremteni.

Az Ellinikon lakóövezeteket, boltokat, munkahelyeket, irodákat, szórakozási és kulturális lehetőségeket fog egyszerre összekombinálni, ráadásul az egésznek a közepén egy kétmillió négyzetméteres park lesz. Ez a terv a világ legnagyobb építészvállalatait és műszaki tervezőit hozta össze, mindenki komolyan veszi ezt az alapvetően környezetbarát projektet, amely Európa egyik turistaközpontját alakítaná át örökre.

A projekt első nagy mérföldköve az volt, amikor az Ellinikon Park első része teljesen elkészült, az úgynevezett Ellinikon Élménypark rész, amely az egykori athéni repülőtér területén, a volt hangárok területén kapott helyet. Az egyik vállalat már el is kezdte a helyi zöldítést, 900-nál is több fát és 80 000-nél is több helyi növényt ültettek, ráadásul olyan anyagokból építették a kerteket, amelyek természetesek – ráadásul még az esővizet is megfelelően be tudják majd gyűjteni. Ugyanezen a helyen még lesz egy interaktív, fény- és zenejátékkal működő szökőkút, egy sportpálya és egy játszótér is. A terv az, hogy a „Zen Kertnek” elnevezett rész végül kétmillió négyzetmétert elérje, és összesen 31 000-nél is több fának, valamint 1 milliónál is több növénynek adjon otthont. Erről az egész projektről a helyiek és a turisták a 2022 áprilisában megnyílt Ellinikon Élményközpontban pedig még több tájékoztatást kaphatnak különböző szimulációk segítségével.

A LAMDA szerint az Ellinikon már 2026-ra elkészülhet, egyik látványossága pedig a Riviéra-torony lehet, amely Görögország első felhőkarcolója lehet, ráadásul teljes klímatudatossággal tervezték, fenntartható módon kerül megépítésre, és 50 emeletes lesz a várható magassága. A tervek szerint a felhőkarcolóban egyebek mellett külföldi tervezők butikjait, divatboltokat, elegáns kávézókat, díjnyertes séfek éttermeit és különböző bisztrókat lehet majd látogatni.

Görögország legnagyobb és Dél-Európa egyik legnagyobb kereskedelmi, szórakoztatási és üzleti komplexuma lehet az úgynevezett „Ellinikon Kereskedelmi Központ”, amely a tervek szerint egy 185 ezer négyzetméteres területen elterülő, munkahelyeknek, kereskedelmi központnak, vegyes használatú toronynak és Görögország legnagyobb bevásárlóközpontjának adna otthont. Az Ellinikon Pláza elnevezésű bevásárlóközpontot a jövő plázájának kívánják felhúzni, amely példát mutatna a jövő bevásárlóközpontjai előtt a környezettudatosság terén.

Számos más elemből, például különböző lakóövezetekből, kertekből és egyéb szórakoztatási komplexumból fog összetevődni a környezetbarát városrész, amely teljesen megváltoztathatja a nyaralási élményt mindenkinek, aki Görögország területén jár. Ha minden a tervek szerint halad, 2026-ra már mindannyian elkezdhetjük az előnyeit élvezni, amennyiben úgy döntöttük, hogy Athénba utazunk el nyaralni.

Forrás: Designboom

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás