promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Hidegrázós látvány, 8000 km-re Budapesttől van Új Magyarország utolsó települése, egy nagy álom bizonyítéka
Borítókép:  Profimedia/ Illusztráció
Gasztro & Utazás
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Ma is látogatható a terület, a magyar zászló is lengedezik.

Az Új világban, vagyis Amerika földjén számtalan magyar települést alapítottak még a 19. századbna, hiszen hazánk területéről is nagyon sokan vándoroltak ki a kontinensre. Nagyon sok település esetén még találkozhatunk a régi nevekkel, esetleg régi magyar temetőkkel, illetve nagyon sokszor még magyar utcanevek is feltűnnek egyes településeken. Ám nemcsak az Amerikai Egyesült Államokban, hanem Kanadában is alapítottak magyar településeket.

Sőt, Kanadában az is tervben volt, hogy egy több százezres magyar rész jöjjön létre, amelynek a neve Új Magyarország lett volna. A munka el is kezdődött.

A dolog kiötlője pedig Packh János volt, aki Esterházy Pál Oszkár néven vált ismertté, dr. Dojcsák Győző kutatásai alapján. Kanadába érkezve, Esterházy Miklós törvénytelen fiaként mutatkozott be, és az őt körülvevő híresztelések alapján feltételezhető, hogy mindennek volt valóságalapja is, noha a grófi család soha nem ismerte el rokonságot. Packh élete tele volt kalandokkal;

a szabadságharc után világot látott, részt vett a 19. század közepén a krími háborúban is, végül Kanadában telepedett le.

Kanadában hozzálátott az úgynevezett New Hungary (Új Magyarország) létrehozásához, többek között egy Kaposvár nevű települést is gründoltak. Az amerikai Kaposvár temploma ma is áll. A magyar férfi amúgy a kanadai kormány felkérésére, a kontinenst átszelő vasútvonal építése után, kezdett bele a telepítési projektbe, amely során 180 hektáros ingyen birtokokkal csábította az országba az embereket.

Esterházy, mint egy neves grófi család tagja, és 400 ezer amerikai magyar képviseletében lépett fel. Habár a megálmodott nagy magyar kolónia, New Hungary nem valósult meg teljes egészében, egy kisebb "Új Magyarország" mégis létrejött, amelynek emlékét ma is őrzi néhány település, például Esterhazy.

IDE kattintva videó is látható az egyik utolsó magyar templomról a területen.

(Forrás: Index, Startlap, Nyest)

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás