promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Átneveztek egy magyar települést, illetlenséget jelentett a neve
Borítókép:  Profimedia/ Illusztráció
Gasztro & Utazás
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Ennél feltűnőbb nevet nem is választhattak volna.

A történelem folyamán számtalan névváltoztatás történt, hiszen települések egyesültek és váltak szét, újak születtek, és még a sok magyarosodási hullám is adott néha okot a változtatásra, arról nem is beszélve, hogy néha a helyesírás változásai miatt kényszerültek változtatni egyes települések vezetői a saját nevükön.

Mégis melyik az egyik legkülönlegesebb magyar névváltoztatás?

A legendák szerint Gyakfalvából ezért lett Nevetlenfalu. A település ma Ukrajnában található, de 1919-ig Magyarországhoz tartozott.

Egy különleges nevű helység, Nevetlenfalu, szerepel a térképeken (a Google Térképen is láthatjátok), egyedülálló földrajzi érdekességként tűnik elénk, a névadás pedig lenyűgöző legendával büszkélkedik. Amúgy ezt a helyet 1360-ban említik először, még Gyakfalvaként.

A település pontosan az Avas-hegység nyugati oldalán, Batár és Akli között helyezkedik el, az ukrán-román határ közelében. A helyi lakosság 85%-a ma is magyar ajkú. De hogyan is kaphatta a falu azt a meglepő nevet, hogy névtelen?

1619-ben bukkan fel először Nevetlenfalu néven, míg korábban évszázadokon át Gyakfalvaként ismerték. A 17. és 18. században egyszerre használták mindkét nevet, azonban a 18. század második felére a Nevetlenfalu elnevezés vált véglegessé. A névváltoztatás oka, hogy a "gyak" szó egybeesett a gyak, avagy a közösülés szóval, a legendák szerint pedig ezért változtatták meg a nevét.

A legendával kapcsolatban elterjedt egy történet, miszerint egy arra járó kapitány nem tudta megtudni a falu nevét egy helyi lánytól, mert az illetlenségnek tartotta annak kimondását. Ez az eset eljutott az alispán fülébe, aki végül elérte a nevváltoztatást.

(Forrás. Wikipedia, Kárpátalja.ma)

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás