promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Ez a legkeletibb magyar település hihetetlen névvel, egy nem létező ország területén van
Borítókép:  Profimedia/ Illusztráció
Gasztro & Utazás
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Kevesen hallottak a legkeletibb magyar településről, pedig csodálatos neve van.

Imádjuk a legeket, és ez igaz a földrajzi frontjára is. Ha kvízeket játszunk vagy éppen otthon operálunk olyan társasjátékkal, ami a tudásra megy, akkor bizony ez a kérdés is előfordulhat. És itt most nem az a kérdés, hogy melyik az a település, város vagy község, amely Magyarország legkeletibb részén fekszik, hanem az, hogy melyik az a magyar település, amely legkeletebbre fekszik a világon.

A válaszhoz természetesen még Románián, így pedig még Erdélyen is túlra kell mennünk. És egy olyan országban fogjuk magunkat találni, ami igazából nem is létezik.

A Dnyeszter Menti Köztársaságról van szó, egy területről, amely beszorult Ukrajna és Moldova közé. Ez a terület az önállósodó Moldovától szakadt el még korábban. A terület függetlenségéről pedig korábban még népszavazást is tartották. Nem nagy területről van szó, ahogy a Wikipedia is fogalmaz, egy Csanád-Csongrád vármegyényi földsávról van szó Európa egyik legkeletibb végén.

Ám egyetlen ENSZ-tagország sem ismeri el a függetlenségét, így hivatalosan Moldovához tartozik.

Mégis miért lehet fontos a történelmünkben ez a terület?

A magyarok számára viszont nagyon különleges hely, hiszen ezen a helyen található a legkeletibb magyar település, amelyet Csöbörcsöknek (avagy Töbörcsöknek) hívnak. A területre korábban telepítettek magyarokat még a 15. században határőrzés céljából, miközben olyan magyarokról is beszélnek a régészek, akik itt maradtak még korábban az etelközi tartózkodásból. Sokak szerint még a vérszerződés is megeshet, hogy pont itt történhetett.

(Forrás: Wikipedia)

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás