promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Magyarország egyik legkülönlegesebb települése Borsod vármegyében terült el, sosem találnád ki mitől vált híressé
Borítókép:  Profimedia/Illusztráció
Gasztro & Utazás
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

A legendás falvacskát Horthy Miklós számolta fel véglegesen.

Talán nem is tudtál róla, de létezett egy olyan mára már kísérteties falu Magyarországon, melynek egészen különös és egyszerre tragikus története van. Ez pedig nem más mint a Derenk elnevezésű falu.

A középkori eredetű település 1720-ra egyszer már teljesen elnéptelenedett, ekkor azonban az Esterházyak szervezett betelepítésbe kezdtek, a tájat pedig szepességi górál családok, vagyis lengyel jobbágyok vették birtokba.

A helyi lengyelség sosem asszimilálódott teljesen a magyarokhoz, sőt az itteniek zárt közösséget alkottak, olyannyira, hogy az innen származóak még a mai napig őrzik az archaikus, lengyel fordulatokat a nyelvükben.

A falu sorsa azonban 1943-ban végérvényesen megpecsételődött. Az akkori kormányzó Horthy Miklós ugyanis a település határában medvéskertet szeretett volna nyitni, és hogy nyugodtabban vadászhasson, a környező településekre kezdte csábítani a lakosságot. Mindemellett pedig természetesen célja volt az erős közösség fellazítása is. 1943-ra már munkaszolgálatosokat szállító vagonok és katonai járművek meg is jelentek a környéken, a település pedig gyakorlatilag megszűnt létezni, az itt élő górálok szétszóródtak a környező falvakban.

A zárt lengyel kis közösséget tehát teljesen felszámolták, Derenk helyén pedig ma már csak az iskola romos épülete, a templom helyén épült kápolna és a közeli temető jelzi, hogy ezen a helyen valaha egy település állt.

Ugyanakkor 1994 óta, július közepén, egy évben egyszer, az egykori búcsú napján a faluból származók összegyűlnek egy megemlékezésre. 

Az egykori lakosok és leszármazottaik évente, július hónap harmadik vasárnapján megrendezik a derenki búcsút, hagyományaik őrzése céljából. 2008-ban július 20-án, vasárnap volt a búcsú. Mint magyarországi lengyelek sokuk a mai napig beszéli még a helyi lengyel dialektust.

Ha még ennél is többet szeretnél megtudni Derenk település történetéről nézd meg az alábbi videót is!

Forrás: Turista Magazin / Wikipédia

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás