promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Furcsa szöveg díszíti Magyarország legkülönlegesebb kilátóját, bizarr rejtély övezi a tornyos, erődszerű épületet
Borítókép:  Profimedia/ Illusztráció
Gasztro & Utazás
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Bizarr tornyot rejt magában a Mátra.

A Mátrában található egy igazán érdekes építmény, amiről lehetséges, hogy a Dunántúlon aligha tudnak, a Gortva-Jójárt-kilátó elképesztő panorámát ad, ám magában rejt a külseje számos olyan dolgot, amely mégiscsak bizarrá teszi. 

A pontos adatok szerint a Gortva-Jójárt kilátó a Nyikom csúcsán, 764 méter tengerszint feletti magasságban található. Teljesen elzárt mindenféle zajtól és autótól, aki kikapcsolódni vágyik, annak érdemes egyszer felkeresnie. A 22 méteres, kőből épült kilátó az ötletgazdákról kapta nevét. A kilátó már-már olyan, mint egy erődítmény, a körülötte lévő szobrok sem hétköznapiak. Erősen erotikus kisugárzásaik vannak, Emesét és az álmában megjelenő turulmadarat ábrázolják. Mindez a kilátó történetéhez köthető, vagyis ahhoz, hogy az épületet Gortva Zsolt saját területén ajándékként építtette feleségének. Mindez 2015-ben történt meg, vagyis a szerkezet még 10 éves sincs. 

Így néz ki valójában a furcsa építmény: 

Ami a külsejét tekinti, már messziről lehet látni, hogy ez a Gortva-Jójárt kilátó, ugyanis a négyemeletes torony szintjei a következő szavakat tartalmazzák: Nyikom Gortva Jójárt Kilátó. Tetején egy nagy keresztet helyeztek el, a torony mellett pedig egy kisebb házacska található, amelynek a teteje négy kis kiemelkedést, erődre hasonlító tornyot tartalmaz. Kettő alatt pedig még egy-egy sárkány fel feltűnik. Épp ezért teljesen olyan, mintha egy középkori helyre csöppentünk volna. Sőt, az teszi még misztikusabbá, hogy a négy szint mindegyikén valamilyen érdekes plafonfestést lehet találni, Szent Borbála történetét mesélik el. Aki pedig megfáradt a kirándulásba nem kell félnie, aludni is lehet a négy szint valamelyikén. 

Hogy pontosan hogyan lehet eljutni ide és mint tartalmaz a kilátó, az ebben az alább látható videóban kiderül:

Forrás: Turista Magazin

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás