promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Átépítik a gízai piramist, betongúla lesz az ókori csodából
Borítókép:  Profimedia/ Illusztráció
Gasztro & Utazás
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Lázadnak az egyiptológusok a híres egyiptomi piramis átalakítása miatt.

Az egyiptomi gízai Menkaure piramis felújításáról készült videó kritikákat váltott ki az interneten, és az emberek Pisa ferde tornyához kiegyenesedéséhez hasonlítják. A projekt, amelynek célja a piramis külső burkolatának eredeti állapotának helyreállítása, a hét elején kezdődött meg.

A Menkaure piramis a Szfinx és a nagyobb Khafre és Kheopsz piramisok mellett található. A piramist Menkaure fáraó, ie 2490 és 2472 között uralkodó számára építették. A piramis melletti halotti templomot halála után utódja, Shepseskaf készítette el. A külső burkolat helyreállításának projektje körülbelül három évig tart, amely sok lézeres szkennelést és dokumentációt foglal magában, mielőtt bármilyen gránittömböt elmozdítanak.

A történelem során pedig Egyiptomot egy nagy földrengés is érte, ami az egyik oldalán látható nagy lyukat okozta. A piramis külső burkolata eredetileg 16 gránittömb volt, de mára már csak hét maradt meg. A csapat a helyreállítási projektet egy rejtvényhez hasonlította, mivel a lehullott gránittömböket az eredeti helyzetükhöz kellett igazítaniuk.

Íme egy videó arról, hogyan néz ki manapság a Menkaure piramis:


A projektről a Facebookon is megosztottak egy videót, amely a szakértők és laikusok kritikáját is kivívta. Most ugyanis helyre akarják állítani a piramist, de például egy egyiptológus szerint ez egyáltalán nem hiányzott, mármint az, hogy betonból készült tömbökkel pótolják ki a hiányzó részeket.

„Mikor állítjuk meg az abszurditást az egyiptomi örökség kezelésében? A felújításokra vonatkozó összes nemzetközi elv tiltja az ilyen beavatkozásokat”

- vélekedett az egyik szakértő.

Mások elképesztően cinikusak az egésszel kapcsolatban és azt is megjegyzik, hogy

„Mikor tervezik a pisai ferdetorony kiegyenesítését?”

Forrás: IFL Science

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás