promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Eltűnhet az egyik legszebb turistalátványosság a Földről? Emiatt mondhatják vissza az utazást a turisták
Borítókép:  Profimedia/ Illusztráció
Gasztro & Utazás
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Ide már nem is érdemes ellátogatnunk a nyáron? 

Ha rákeresel a Zante vagy Zakynthos hashtagere az Instagramon, a görög szigetről készült képek majdnem fele egy homokos öbölről készült, amelyet egy régi hajó roncsai vannak. A Navagio Beach és a 43 éves hajóroncs a sziget egyik leglátogatottabb és legtöbbet fényképezett látványossága, ahol az utazási társaságok dedikált kirándulásokat kínálnak. A legutóbbi Instagram-bejegyzések azonban most arról tanúskodnak, hogy mennyit romlott a hajó állapota az elmúlt évtized során.

A Navagio Beach, amelyet gyakran Shipwreck Beachnek vagy Smugglers' Cove-nak is neveznek, az MV Panagiotis 1980-ban zátonyra futott roncsáról híres. Népszerűségét erősítik azok a pletykák is, amelyek szerint a hajón csempészárut szállítottak, a legénység pedig egy borzasztó viharba keveredett, hogy elmeneküljön az üldöző haditengerészet elől. Az érintetlen, halvány homokkal és hatalmas mészkősziklákkal körülvett öböl a sziget meghatározó pontja. 2018-ban azonban a strandot rövid időre lezárták, és tilos volt az úszás és a hajózás, miután a fenti szikla egy része beomlott.

Ha még nem jártál és egyáltalán nem is hallották a szigetről, akkor íme egy kis segítség: 

2022 szeptemberében újabb földcsuszamlás történt, amelyet egy 5,4-es erősségű földrengés váltott ki Kefalonia és Zakynthos között. A strandra való bejutást ismét megtiltották, és ez így is maradt, kivéve a víz felől közeledő hajók számára. Most azonban ismét gond van Zaknythos elbűvölő öblével, méghozzá az, hogy a hajóroncsot igencsak megtépázta az időjárás. 

A helyi sajtó szerint a közelmúltban történt viharok miatt a roncs több darabja is leszakadt, egyáltalán nem úgy néz ki most, mint azelőtt. 

A lakosok és a turisztikai szereplők felszólították a hatóságokat, hogy haladéktalanul lépjenek közbe a hajó védelme érdekében, hivatkozva annak fontosságára a sziget bevétele szempontjából. Néhányan azonban  önként vállalták, hogy maguk kezelik és fizetik a hajóroncs megőrzését.

Forrás: Euronews

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás