promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Vérszomjas szörnyetegek támadtak a strandolókra, a borzasztó meleg áll a háttérben
Borítókép:  Profimedia
Gasztro & Utazás
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

A szakértők arra figyelmeztettek, hogy a szokatlanul magas tengeri hőmérséklet arra késztetheti a halakat, hogy alternatív táplálékforrást keressenek. Ez a táplálék forrás az ember.

A benidormi turistákat számos alicantei támadás után figyelmeztették a „piranja-stílusú” halakra.

Benidorm egyik leghíresebb strandja, Poniente a harapós kedvében lévő halak egyik legkedveltebb helyévé vált. Egy spanyol lap szerint naponta átlagosan az elsősegélynyújtók több mint 15 embert láttak el. Állítólag a halakat a szemölcsök, anyajegyek vagy a bőrön lévő apró sebek vonzzák, különösen az idősebb embereknél. Harapásuk során vért szívnak, és fognyomokat hagyhat az emberek lábán, karján és hátán.

A megtámadottak szerint a hal körülbelül 30 cm hosszú, és könnyen azonosítható a farkukon lévő fekete foltról. Az úszóknak azt is tanácsolják, hogy ne menjenek a tengerbe olyan ékszerekkel, amelyek fényesek, mivel ez más fajok támadásait okozhatja, mint például a pórhalak, golfozóhalak vagy kékhalak.

Miért támadnak a halak az emberekre Benidorm strandjain?

Szakértők arra figyelmeztettek, hogy a magas vízhőmérséklet állhat a támadások növekedésének hátterében.

A meleg víz felgyorsította a halak anyagcseréjét, növelve az étvágyukat, és több táplálék után kutatnak. A Benidorm partjainál a tenger hőmérséklete jelenleg 29-30°C körül van az Alicantei Egyetem Klimatológiai Laboratóriuma szerint.

A Tengerparti Ökológiai Intézet 2017 nyara óta tudott a problémáról, amikor az alicantei mentő- és elsősegélynyújtó szolgálat először jelentett támadásokat. Más spanyol üdülőhelyek, köztük néhány Costa Brava és Katalónia is hasonló problémákkal küzdött a halakkal az előző években. Az Oblada melanura, a hal tudományos neve általában Tabarca sziget környékén található, 8 kilométerre a szárazföldtől, ahol a turisták etethetik őket a kikötőben. 

Mindenevők, és általában kis gerincteleneket, például garnélarákokat esznek. Idén azonban sokkal közelebb kerültek a strandhoz, és úgy tűnik, megkedvelték a turistákat mivel naponta falatoznak belőlük.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás