promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Részegen balhézott a fesztiválon ezért kirúgták – hogyan viselkedhetünk munkaidőn kívül?
Borítókép:  Profimedia
Élet
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Akár szabadságról van szó, akár munkaidőn kívüli pihenésről, nem teljesen szakadtunk el a munkáltatótól, sőt a munkajog pontosan megfogalmazza azokat a jogszabályi kötelezettségeket, amelyeknek még ilyenkor is eleget kell tennünk.

Milyen kötelezettségei vannak a munkavállalónak a munkaidőn kívül? Egyáltalán kell-e bármilyen szabályra figyelemmel lennie a munkavállalónak, erről kérdeztük Dr. Panyik Anita munkajogászt.

2. § (1) A munkavállaló köteles

d) a munkakörének ellátásához szükséges bizalomnak megfelelő magatartást tanúsítani

Minden munkáltatónak fontos az, hogy a saját munkavállalói, ne csak céges keretek között, 8-5 óráig legyenek minta munkavállalók, hanem általánosságban mindenki, egyedi esetekben, például kulcspozícióban lévő kollégák mindig figyeljenek oda viselkedésükre.

Kulcspozícióból nem igazán lehet szabira menni, a cég „arcát” képviselő munkavállalók nem mindegy, hogyan és milyen minőségben viselkednek munkaidőn kívül, nyilvános online felületeken, social felületeken, hogyan szerepelnek nyilvánosan, milyen megnyilvánulásokat tesznek a sajtóban vagy a médiában, hiszen szavaikkal, viselkedésükkel ilyenkor is képviselik a céget.

Hiszen egy-egy rossz megnyilvánulás, vagy negatív példa párhuzamba állítható a munkáltató saját megítélésével.

Egy életszerű példával élve, rossz megítélés alá kerülhet az az iskola, amelynek pedagógusa, akire a szülők gyermekük szellemi fejlődését bízzák, egy fesztiválon, egy üveg vodkával a kezében verekedésbe keveredik, és esetleg erről egy videó is készül, mely publikálásra kerül.

Általánosságban nem vetíthetjük ki ezen jogszabályi kötelezettségek minden pozícióban dolgozó munkavállalóra, így érdemes akár egy céges etikett kódexben rendezni adott munkakörökre vonatkozó viselkedési normákat.

Azt azonban fontos tisztázni, hogy a munkavállaló munkaidőn kívüli magatartása csak abban az esetben korlátozható, ha a korlátozás a munkaviszony rendeltetésével közvetlenül összefüggő okból feltétlenül szükséges és a cél elérésével arányos. Csak és kizárólag a munkáltató jóhírének, jogos gazdasági érdekének vagy a munkaviszony céljának védelme indokolhatja a munkavállaló munkaidőn kívüli magatartásának korlátozását. A korlátozásról a munkavállalói írásban, előzetesen tájékoztatni kell.

8. §  (2) A munkavállaló munkaidején kívül sem tanúsíthat olyan magatartást, amely – különösen a munkavállaló munkakörének jellege, a munkáltató szervezetében elfoglalt helye alapján – közvetlenül és ténylegesen alkalmas munkáltatója jó hírnevének, jogos gazdasági érdekének vagy a munkaviszony céljának veszélyeztetésére. A munkavállaló magatartása a 9. § (2) bekezdésében foglaltak szerint korlátozható. A korlátozásról a munkavállalót írásban előzetesen tájékoztatni kell.

A törvény rendelkezik néhány olyan munkavállalói kötelezettségről is, mely a munkavállalót munkaidején túl, munkahelyétől távol, szabadság alatt is kötelezi. Ezeknek a szabályoknak megfelelően a munkavállaló munkaidején kívül sem viselkedhet úgy, hogy az a viselkedési forma a munkáltató gazdasági érdekeit veszélyeztesse, vagy amely alkalmas arra, hogy a munkáltató jó hírnevét, jogos gazdasági érdekét, illetve a munkaviszony célját veszélyeztesse. Ha a munkavállaló munkaidőn kívül, legyen ez pihenőidő, szabadság olyan tevékenységet folytat vagy olyan magatartást tanúsít, mely e kötelezettségek megsértésének minősül, a munkaviszony munkáltatói megszüntetése jogszerű lehet. Például, ha a munkavállaló nyilvánosan mások előtt a munkáltató jó hírnevét súlyosan sértő kijelentéseket tesz, a munkáltató jogosult a felek közt fennálló munkaviszony megszüntetésére.

Tehát ne szidjuk a cégünket nyilvánosan, ne teregessük ki a cég szennyesét idegenek előtt, mert bajba kerülhetünk, a munkáltató joggal válhat meg tőlünk, annak ellenére, hogy mind ez nem a munkahelyünkön, hanem attól távol történt.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás