promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Brutális dolgot írt a Balatonról egy külföldi lap, elolvasni is félelmetes
Borítókép:  Profimedia - illusztráció
Gasztro & Utazás
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Nem mindennapi történet a Balatonról, elképesztő írás.

A Balaton augusztusban talán a világon az egyik leghíresebb hely, külföldiek százezrei keresik fel a magyar tengert, amely olykor a tökéletes nyaralások színhelye és a nyári feeling szimbolikus kifejezője is a magyar nyelvben. Ám nem mindig épp a legjobb oldalait emelik ki, miközben rengeteg tévhit is léegenda is kapcsolódik Magyarország legnagyobb tavához. Ilyen a Balatonban többször is elsüllyedt tengeralattjáró esete, vagy éppen a német tankok sztorija, sőt, még titkos bunkerekről is írnak olykor.

De mi lehet még ennél is összetettebb, körmönfontabb sztori, ami épp olyan rejtélyes és mesésen izgalmas, mint amennyire abszurd?

A Tó-Retro Blog oldalán jelent meg korábban egy nagyon érdekes írás arról, hogy egy bécsi újság bizony elképesztő dolgokat állított a magyar tenger környékéről még Trianon után, az 1920-as években. Az ominózus cikk pedig 1927-ben jelent meg, és a magyar hadsereg újjászervezéséről volt benne szó, és a Balaton bizony ebben a kontextusban lett nagyon érdekes az irományban. Az első világháború után a magyar hadsereg nagyon korlátozott lehetett csak, miközben Ausztriában sokan attól aggódtak, hogy a magyarok Burgenlandot szeretnék majd visszaszerezni.

Magyarországon ekkor itt állomásozott a Katonai Ellenőrző Bizottság is, amely a magyar fegyverek leszerelését ellenőrizte. A magyarok azonban szerették volna, ha a Bizottság már kivonul az országból, mondván már minden előírásnak eleget tettek. Ám Ausztriában ezt nem szerették volna, így pedig a sajtóban meg is jelentek cikkek folyamatosan titkos magyra fegyvergyárakról. A sztori egyik eleme volt az, hogy a Balaton környékén titkos, föld alatti fegyvergyárak vannak, a magyar határnál pedig repülőgépeket építenek.

Az abszurd sztorinak annyi valóságmorzásja volt, hogy a magyra kormány határozott a mosonmagyaróvári lőporgyár Balaton mellé költöztetéséről, a gyárhoz az elektomos áramot egy föld alatti építmény szolgáltatta, amelynek volt egy bejárata is, ami így a mélybe vezetett. A teljes cikket az érdekes csattanóval a Tó-Retro oldalán olvashatjátok el. Még több érdekességet pedig A Balaton legnagyobb rejtélyei című könyvben olvashattok.

De tényleg van például tengeralattjáró a Balaton mélyén?

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás