promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Irsai Olivér valóban létezett, vagy marketing az egész? Ezeket a borokat mindenképpen kerüld a boltokban
Borítókép:  Profimedia - illusztráció
Gasztro & Utazás
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Az Irsai Olivér nevet sokszor látjuk a borokon, de valóban létezett egy ilyen nevű személy?

Az Irsai Olivér egy magyar nemesítésű hibrid csemege- és fehérborszőlő fajta, amelyet 1930-ban Kocsis Pál alkotott a Csabagyöngye és a Pozsonyi fehér keresztezésével. Ilyenkor persze sokszor eszébe jut az embernek, hogy az Irsai Olivér nevű személy tényleg létezett, vagy csak valamilyen kitalált, vagy éppen mesebeli karakterről kapta a nevét?

Kocsis Pál barátja, Irsai M. József iránti tiszteletből nevezte el annak fiáról az új hibridet, akit Irsai M. Olivérnek hívtak. A kis Irsai ugyanúgy 1930-ban született, mint a megalkotott szőlőfajta.

Korán érik, augusztus közepétől szüretelik. Íze kitűnő, muskotályos zamatú, de a kicsi bogyók miatt a piacon nem igazán vonzza a szemet. Számos európai országban is elterjedt, például Szlovákia, Csehország és Ausztria bortermelő területein, de Japánban, Indiában, Kínában és Ausztráliában is vannak ültetvényei. A fajta jelenleg Magyarország egyik legkedveltebb szőlőfajtája.

Tehát hazánkban, akik kedvelik a fehér bort, azoknak már biztosan került az asztalára Irsai Olivér. Ugyebár ebből vannak drágább, illetve olcsóbb fajták is. Persze nem biztos, hogy előbbi hozza is azt a szintet, amit kellene.

A Maradok a pénzemnél blognak megjelent az új tesztje, ami Magyarországon előállított és a hazai üzletláncokban kapható Irsai Olivér borokat vizsgálta. Volt egy határ, ami azt jelentette, hogy a palack ne lépje át a 2 ezer forintot.

A tesztnél nézték szokás szerint az illatot, az ízt, valamint az állagot- és harmóniát. A vakteszten a 2021-es Dunavar Irsai Olivér bor szerepelt a legrosszabbul a 26. helyre kerülve a hat pontjával.

A Tesco Irsai Olivér is csak 6,1 pontot tudott összekalapozni, míg a sima Aldis Irsai, valamint a Peter’s Balaton 6,2 pontot kapott. A teljes listát ide kattintva tudjátok átböngészni. Azt meg kell említeni, hogy a 2022-es Aldis Irsai már a 12. helyre kapaszkodott fel.

Az aranyérmet magasan a Feind Irsai Olivér 2022 szerezte meg. Ezt követte a dobogón a Bock Irsai Olivér 2022, valamint Garamvári Irsai Olivér 2022.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás