promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Felfoghatatlan kép terjed a Balatonról, örökre emlékezni fogsz majd rá
Borítókép:  Profimedia/Illusztráció
Gasztro & Utazás
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

A magyarok többsége nem látta még ezt az ábrázolást.

A Balaton, a magyar tenger a felhőtlen nyári kirándulások és nyaralások színhelye, és tuti, hogy egy nyári kalandja mindenkinek a tóval kapcsolatba, vagy ha legalábbis nem egy kaland, de egy filmes emlék gyerekkorából biztos eszébe jut. A tó gazdag történelméről azonban már keveset tudunk, pedig tele van óriási fordulatokkal, ha a több száz évvel ezelőtti képeket böngésszük, azonnal egy másik világba révülünk, amikor a tó régi képeire ránézünk, hiszen korábban sokkal nagyobb volt a Balaton, majd a történelem során kétszer is megesett, hogy majdnem eltűnt a térképről. Először még a 18. században, Mária Terézia uralkodásának idején.

Aztán az idők folyamán többször is szabályozták, míg végül elérte mostani állapotát. Valószínűleg a tó alakját mindenki fejből tudja, ha elé tennének egy üres lapot, nagyjából le tudná rajzolni, és még a Tihanyi-félszigetet is simán rá tudná rajzolni földrajzi pontként, hiszen itt a legkeskenyebb a két part között a távolság.

Na, de volt-e korábban még nagyobb kiterjedése a Balatonnak?

Igen, ha számítsába vesszük azt, hogy a tulajdonképpen a Balaton az egykoron a Kárpát-medencében hullámzó Pannon-tenger kiédesedett maradványa, tehát egy régebbi, sokkal nagyobb kiterjedésű vízfelület egy kicsiny maradványa. Még azt is lehet tudni, hogy nagyjából 13 millió évvel ezelőtt történt meg az a folyamat, amelynek eredményeként a Kárpát-medencét elborító víztömeg elzáródott a világtengertől. Végül a miocén végére csak kisebb tavak maradtak a Kárpát-medencében, most több oldalon is feltűnt egy kép, ahol látszik a térképre vetítve, hogy mi hullámzott itt, hazánk földjén nagyon régen:

A Pannon-tenger 11 millió évvel ezelőtt. https://hu.wikipedia.org/wiki/Pannon-tenger #geológia

Posted by Régészet - Geológia - Csillagászat on Thursday, June 15, 2023

Íme a Pannon-tenger Múzeum tárlata Miskolcról:

(Forrás: Turista Magazin, Wikipedia)

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás