promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Végleg eltűnhet az igazi hús a polcokról, engedélyezték a laborcsirke forgalmazását
Borítókép:  Illusztráció / Profimedia
Gasztro & Utazás
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Forgalomba kerülhet a laborban előállított csirkehús.

A csirke az egyik legkedveltebb húsfajta a sertés mellett - legalábbis Magyarországon. Mindkettőnek borsos az ára, de mivel nálunk még mindig árstop van, így kicsit megfizethetőbb a magyar embereknek. Jelenleg hazánkban is a csirke csirkéből, a sertés sertésből van, de képzeljünk el egy olyan jövőt, ahol nem színtiszta állathúst, hanem mintasejtekből előállított termékeket eszünk. Ez a jövő nincs is olyan messze, ugyanis éppen most engedélyezték a laborban előállított csirkehús forgalomba helyezését Amerikában.

Az Upside Foods és a Good Meat szerdán tette közzé, hogy mindketten engedélyt kaptak az Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériumától olyan csirke előállítására és értékesítésére, amit nagy fémtartályokban, állati mintasejtekből termesztettek. Persze nem az USA lesz az első a világon, ahol ilyen csirkét fognak forgalmazni, a Good Meat már 2020 óta árulja a szingapúri standoknak, az éttermeknek, és a henteseknek.

Uma Valeti, az Upside Foods vezérigazgatója szerint ez a lépés alapvetően megváltoztatja a húsfogyasztási szokásainkat:

„Óriási lépés ez egy fenntarthatóbb jövő felé, amely megőrzi a választási lehetőséget és az életet. Izgatottan várjuk, hogy bemutathassuk jellegzetes, teljes textúrájú Upside csirkénket, és alig várjuk, hogy a fogyasztók megkóstolják”.

Az ember mindig szkeptikus azzal, amit nem ismer, és valóban elsőre elég bizarrnak és ellenszenvesnek tűnhet egy laborban előállított csirkehús, de fontos megjegyezni, hogy ez a termék mindig szükséges ellenőrzésen és vizsgálaton átesett, a hivatalos engedélyezés előtt még az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatalának jóváhagyását is meg kellett kapnia mindkét gyártócégnek.

Senkit se tévesszen meg, ez nem egy vegetáriánusoknak való húspótló, hiszen úgy készül, hogy például egy csirkéről vagy tehénről lekaparják a sejteket, majd bioreaktorokban húsdarabokká szaporítják.

Mindazok, akik támogatják ezt az ágazatot, azt vallják, hogy állatjóléti szempontból komoly előrelépésnek számít ez a technológia, ugyanakkor leredukálhatja azt a pusztító hatást, amit a hústermelés a környezetre gyakorol az üvegházhatású gázok kibocsátása, az erdőirtás, illetve a levegő- és vízszennyezés révén. A kritikusok azonban nem biztosak benne, hogy a hús előállításához szükséges speciális erőforrások és energia pozitív hatással lesz ránk nézve.

Az Upside terméke először a San Francisco-i Bar Crennben kerül forgalomba, míg a Good Meat termékét elsőként egy Washington-i étteremben fogják árusítani.


(forrás: The Guardian)

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás