promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Senki nem ússza meg szárazon, amit most terveznek: Különös várost építenek a jövőnek
Borítókép:  Profimedia
Gasztro & Utazás
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

A jelen kihívásai révén születhet meg a jövő városa, a kérdés, hogy Te vajon szívesen élnél benne?

A klímaváltozás és a tengerszint emelkedésének következtében egyre több ország kezd el a tengerekre és az óceánokra, mint új, lakható területekre tekinteni. A korábban sokáig a tudományos-fantasztikus könyvek és filmek népszerű témájának számító lebegő, vagy úszó városok így az utóbbi években a tudományos és gazdasági érdeklődés középpontjába kerültek. A japán tengeri startup, az N-ARK nemrégiben jelentette be terveit egy lebegő és intelligens metropolisz, "Dogen City" fejlesztésére.

Ez az innovatív és lenyűgözően ambiciózus terv egy olyan komplexumot jelent, amely lakó és irodai terek mellett magában foglalja az élelmiszertermelést és egy víz alatti adatközpontot is. Az 1,58 kilométer átmérőjű és 4 km kerületű település körülbelül 10 000 állandó lakosnak adhat otthont, mellette pedig úgy számolnak, hogy további 30 000 látogatója lenne naponta, nagy részük turista, vagy a magas színvonalú szolgáltatásokat igénybe vevő ügyfél.

Dogen City három szintből fog állni. Az első egy független és decentralizált tengeri városnak ad otthont, amely alkalmazkodik a klímaváltozáshoz, lakóinak pedig széleskörű programokat és szolgáltatásokat kínál. A második egy hatalmas víz alatti adatközpont létrehozását jelenti, amely segíti abban, hogy üzletileg is biztos alapokon nyugodhasson a projekt. Végül, de nem utolsósorban az N-Ark ki szeretné használni a tengerben rejlő turisztikai lehetőségeket, hogy egy új iparágat hozzon létre, amely szorosan kapcsolódik az űrkutatáshoz. A hatalmas úszó város űrhajók indítási és leszállási helyeként is funkcionálna.

A lebegő álomvilágot falusias, tehát emberléptékű helyként írják le, azonban rendelkezik minden olyan szolgáltatással, amire a mindennapi élethez szükségünk lehet. Élelmiszertermelés szempontjából önellátó, valamint otthont ad számos kutatási, fejlesztési laboratóriumnak, iskoláknak, raktáraknak, vallási központoknak, irodáknak, boltoknak, kórházaknak, hoteleknek, de megtalálható lesz rajta több park, sőt stadionok is.

Dogen City kiemelkedő, innovatív egészségügyi rendszert is kínál majdani lakosai számára a City OS Dogen keretében. Az N-ARK elmondása szerint a lakosok naponta távgyógyászati konzultációt vehetnek igénybe, egészségi állapotukat különböző szenzorok, vérminták és genom elemzés segítségével pontosan kiértékelhetik. A rendszer továbbá fejlett orvosi szolgáltatásokat is magában foglal, mint például gyógyszerkutatási modellezések és távvezérelt robotsebészet, amelyeket a tenger alatti adatközpont számítási kapacitása támogat.

Sokak számára hihetetlennek hangzik egy ilyen település, azonban megálmodói szerint Dogen City nem csupán egy futurisztikus vízió, hanem egy olyan város, amely a jövőben valósággá válhat. Az ilyen és ehhez hasonló úszó városok egészen új lehetőségeket kínálnak a klímaváltozás kihívásainak leküzdésében, valamint új utakat nyitnak a fenntartható és ellenálló gazdaságok felé. Az N-ARK által kifejlesztett lebegő település jól példázza, hogy a modern technológia hogyan segíthet a jövő városainak kialakításában, és miként lehet összekapcsolni a városépítést az egészségügyi ellátással, az adatkezeléssel és a fenntartható gazdasági fejlődéssel.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás