promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Fél Európa a magáénak érzi Visegrádot, több ország szerint valójában az övék, érvelésükkel nehéz vitába szállni
Borítókép:  Profimedia
Gasztro & Utazás
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Egyik legfontosabb történelmi városunk, amelyhez érdekes viszony fűz több már országot is.

Számos gyönyörű és történelmi szempontból is jelentős helyszínt találhatunk hazánkban, azonban Visegrád ezek közül is kiemelkedik. Nagyon kedvező földrajzi fekvése és stratégiai adottságai folytán régóta kiemelt figyelem övezte, valószínűleg ennek köszönhető, hogy már a bronzkortól fogva folyamatosan lakott a város, illetve környéke.

Számos nép élt ezen a vidéken, a legtöbb emléket természetesen a hajdani Római Birodalom hagyta maga után. Nagy Constantin uralkodása alatt építették fel a Ponts Novatus nevű castrumot (erődöt) a Sibrik-dombon. Az 1009-ben íródott latin nyelvű oklevélben már Visegrádként említik a helyet, amelynek első vára a római erőd köveinek felhasználásával készült, azonban sajnos a tatárjárás vészterhes korszakában lerombolták.

Több nagy uralkodónk is igyekezett hozzátenni valamit ehhez a nagyszerű helyhez. A mai várrendszert IV. Béla kezdte el építtetni az 1250-es években, ekkor készült el a 328 méter magas hegyen álló Fellegvár, a Várhegy alatti dombon az Alsóvár, a Duna parton pedig a Vízibástya. Károly Róbert 1320 körül fogott neki a királyi palota építésének a város főutcájában. Az épületkomplexum Mátyás király uralkodása alatt élte virágkorát, ekkor már messze földön úgy hivatkoztak rá, mint egy valóságos földi paradicsomra.

Kevesen tudják, de elnevezése szláv eredetű szó, melynek jelentése: magas vár, vagy fellegvár. Így már érthetőbb az a címben említett furcsaság, hogy miért tekinti magáénak több más ország is. Több más vár, vagy település is megtalálható Kelet-Közép-Európában, amely a névrokona.

A szlovákiai Jasenovo (Turócjeszenő) közelében található a Vyšehrad nevű hegy, amelyen korábban erődítmény állott, napjainkban viszont már csupán egy természeti parkot találhatunk a helyén, azonban Prága történelmi negyedében még mindig áll a vysehradi vár. Ukrajnában, Kijev közelében van a Vishorod városrész, Lengyelországban járva pedig érdemes meglátogatni a gyönyörű várral rendelkező Wyszogród települést. És ezzel még mindig nem értünk a végére. Bulgáriában a figyelmes utazó egy városkára és egy hegycsúcsra bukkanhat Vishegrad néven, képzeletbeli körutazásunk végén pedig a Drina partján fekvő bosznia-hercegovinai város Višegrad csábítgat minket egy kis pihenésre.

Ki gondolta volna, hogy Visegrádtól Visegrádig ennyi határon át vezet az út? A történelem kedvelői számára ez egy csodákkal teli utazás lehetőségét kínálja, varázslatosan szép tájakkal és különleges kultúrákkal.

Az alábbi videóban a mi Visegrádunkat és a körülötte elterülő gyönyörű természeti környezetet tekinthetjük meg madártávlatból.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás