promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Hátborzongató emberi arc mered a Duna felett az emberekre, érzed a tekintetét a válladon, ez maga a történelem tekintete, amely a messzeségbe bámul
Borítókép:  Profimedia
Gasztro & Utazás
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Ez maga a nagybetűs történelem.

Magyarország legnagyobb folyója a Duna, de ha már az a kérdés, hogy melyik az a folyó, amely hazánkban a legnagyobb utat teszi meg, akkor az a válasz, hogy a Tisza. A két folyó nagyon különbözik egymástól, még hazánkban is. A Dunának az alsó szakaszát, ami a Fekete-tenger felé megy már hazánk területéről kilépve nagyon kevesen ismerik, pedig itt a folyó előtte nagyon vad volt. De itt a ziklákba vájva rengeteg római kori emlék is található, amelyek egy kicsit arról a viszonyról mesélnek, amit a folyó és az ember között kialakult.

Az Al-Dunán látható egy elképesztő arc is a sziklába faragva, amely Decebál királyt ábrázolja, akihez Románia alapításának mítosza is kapcsolódik. A szobor elképesztően uralja a tájat, és lehet, hogy sokaknak úgy tűnik, mintha egy nagyon régi alkotásról lenne szó, ezzel szemben az alkotás nem is olyan régen készült, mégis olyan, mintha tényleg évszázados magasságból nézne le ránk.

A szoborhoz az egyik legismertebb római és román történet tartozik, amely szerint Decebál király a véksőkig ellenállt a földjére lépő behatolóknak, harcolt velük, de végül alulmaradt a korszak legjobban képzett és legjobban felszerelt hadseregével szemben. A mítosz szerint pedig inkább saját kardjába dőlt, így nem a rómaiak ölték meg csatában, vagy nem vitték őt Rómába, mint zsákmányt.

A szobrot Constantin Drăgan milliárdos finanszírozta, a munkálatok 1994 és 2004 között folytak. 12 alpinista dolgozott az arcképen, a munka legeljén még dinamitos robbantásokkal haladtak, utána kezdődhetett a megmunkálása a sziklának.

(Forás: Femina, Turistautak)

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás